Scott: SAD se trudi uvjeriti Kosovo da ukine takse

Scott vjeruje da je SAD pokazao prijateljstvo i da će Kosovo pokušati održati takav odnos (Tanjug)

Kosovo je nezavisno i suvereno i može da donosi odluke u svom interesu, ali SAD se trudi da ih ubedi da ukinu takse na proizvode iz Srbije, izjavio je ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot.

“SAD se zalaže za ukidanje tarifa i fokusiranje na pregovore. Jasan je signal koji šaljemo političarima na Kosovu: ‘Vratite se za pregovarački sto, ukinite takse i hajdemo napred'”, rekao je on za beogradsku TV Prva.

Dodao je da SAD uživa veliki ugled na Kosovu i da je pokazalo prijateljstvo te da veruje da je to važan element u njihovom odnosu i da će Kosovo pokušati da ga održi takvim.

Američki ambasador je rekao da je za regionalnu stabilnost važno da se pregovori nastave i izrazio nadu da će se to desiti.

Pregovori važni za mir i stabilnost

Upitan da li je zabrinut za mir i stabilnost u regionu, rekao je da jest i da je zato važno da se pregovori nastave.

I njegov kolega, ambasador SAD-a u Prištini Filip Kosnet, preneo je takav stav zvaničnicima Kosova, ocenjujući da bi suspenzija taksi pomogla da proces pregovora sa Srbijom krene napred.

Međutim, premijer Kosova Ramuš Haradinaj i dalje uslovljava ukidanje taksi međusobnim priznanjem Srbije i Kosova, dok Beograd ne pristaje na nastavak dijaloga sa Prištinom dok najpre ne ukine takse na robu iz Srbije.

Kosovo je u novembru uvelo takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, najpre od deset odsto da bi potom, nakon neuspelog pokušaja da postane članica Interpola, povećalo te dadžbine na 100 odsto.

Izvor: Agencije