Scott: Rješenje za Kosovo u rukama Beograda i Prištine

'Pozivam Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem Evropske unije', napisao je Scott na svom Twitter-nalogu (AP)

Američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott smatra da rješenje kosovskog problema mora doći iz Beograda i Prištine putem direktnih razgovora.

“Sjedinjene Američke Države, kao i nitko drugi, ne bi trebale diktirati kako bi to rješenje trebalo izgledati”, rekao je Scott u intervjuu za beogradski dnevnik Blic, odgovarajući na pitanje je li razgraničenje Kosova i Srbije rješenje.

Prema njegovim riječima, važno je da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu i zato je SAD “uputio jasnu poruku Vladi Kosova da pristojbe [na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine] koje su ga stopirale moraju biti ukinute”.

‘Nije prikladno spekulirati’

“Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu. Također smatramo da je za povratak dijaloga važno da i Srbija odigra svoju ulogu kako bi proces krenuo unaprijed, da implementira ranije dogovore i razmotri kompromise za budućnost”, rekao je Scott.

Upitan planira li SAD poduzeti još neke korake prema Kosovu, odgovorio je kako “nije prikladno spekulirati o potencijalnim potezima” koje će njegova država povući ili neće, ali je kazao da će “SAD nastaviti napore kako bi ohrabrila Vladu Kosova da povuče pristojbe i vrati se za pregovarački stol”.

“I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane, kao što su povlačenje pristojbi, povratak za pregovarački stol, fokusiranje na dijalog i postizanje sveobuhvatnog dogovora pod okriljem Europske unije, koji će uspostaviti normalizaciju odnosa. To je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jača i stabilnija balkanska regija, a to je u interesu i Srbije, i Kosova, kao i SAD-a”, rekao je Scott.

Govoreći o eventualnom posjetu američkog predsjednika Donalda Trumpa Srbiji, kazao je kako to ne može predvidjeti, ali bi volio da do toga dođe.

Vjeruje da bi Trump “imao topao doček u Srbiji”. 

Trump za susret s Vučićem i Thacijem

“Vrijeme predsjednika SAD-a je možda najvrijednija stvar na svijetu. Mislim da bi se Srbija, umjesto na sam posjet, trebala fokusirati na unapređenje odnosa sa SAD-om, ali i na poboljšanje odnosa na regionalnoj razini. Predsjednik Trump je u svom pismu predsjedniku [Srbije] Aleksandru Vučiću istaknuo da bi rado ugostio njega i predsjednika Kosova Hashima Thacija, kako bi svi zajedno proslavili sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, podsjetio je Scott.

Pozitivno je govorio o napretku Srbije prema EU, stabiliziranju i napretku gospodarstva te je pohvalio rad premijerke Ane Brnabić i predsjednika Vučića.

Za Vučića je rekao kako “i dalje ima autoritet donošenja ključnih odluka, kako političkih kao čelnik stranke koja ima većinu u parlamentu, tako i po najvećim strateškim pitanjima s kojima se Srbija susreće u odnosima sa susjednim zemljama i posebno u pregovorima s Kosovom”.

Osvrnuo se i na opoziciju, ocijenivši da je Savez za Srbiju “novi element, koji okuplja različite dijelove političke scene, kao neka vrsta krovne organizacije koja okuplja opoziciju s lijeve i sa desne strane, u nastojanju da predstave frontu protiv vladajuće većine”.

“To je interesantan fenomen i mi svakako obraćamo pažnju na to što se događa u Srbiji, jer je dio našeg posla da izvijestimo naše vlasti o tome šta se događa. Držimo otvorene oči i uši, razgovaramo sa svima – s vlastima, opozicijom, civilnim društvom, akademicima”, naveo je Scott.

Susreta s opozicijom će biti

Komentirao je i napise pojedinih medija da su se američki obavještajci sastajali s predstavnicima opozicije, rekavši kako se nekoliko puta sastao s predstavnicima opozicije u prošlosti i da će se nastaviti sastajati, kao što se sastaje i s predstavnicima vlade.

“To je sastavni dio jednog otvorenog društva. U tome nema ničeg lošeg, nema ničeg skrivenog. Mi uspostavljamo otvoreni dijalog sa svima, jer drugačije ne bismo mogli razumjeti šta se događa u Srbiji”, zaključio je Scott.

Izvor: Agencije