Oglasi

Scott o dogovoru Beograda i Prištine: Nema crvenih linija, ali ni blanko čeka

Američki ambasador u Srbiji kaže da je SAD za svaki sporazum koji je sveobuhvatan, koji može biti primijenjen i za koji čelnici vjeruju da bi mogao dobiti podršku naroda.
Ambasador SAD-a vjeruje da postoji EU perspektiva za zemlje zapadnog BalkanaTanjug/Filip Krainčanić

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je da je optimističan kada je reč o pravcu kojim region zapadnog Balkana ide, da SAD snažno podržavaju proširenje EU na region, a da teški koraci u reformama zahtevaju više hrabrosti i opredeljenosti čelnika, ali i građana.

Skot je učestvovao na panelu "Balkan 360: procena nemačkog i američkog angažmana na zapadnom Balkanu" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, čiji je Tanjug medijski partner, a na kojem je govorio i nemački ambasador Tomas Šib.

"SAD su poslednje dve decenije konzistentne, od pada Miloševića, insistirajući u regionu na pomirenju, i to da se države pomire sa svojom istorijom, ali i sa svojim susedima i krenu dalje u građenje budućnosti sa jakim privrednim rastom i jakom demokratijom, koja bi bila zasnovana na vladavini prava i ojačana slobodom medija", rekao je on.

Ključni element toga, lajtmotiv procesa reformi, jeste pridruživanje EU.

SAD je, kaže on, pomagao region i rečima i delima.

EU sila za mirnu tranziciju

"U poslednjih 17 godina samo Srbiji smo dali pomoć od milijardu dolara, i to pre svega kao podrška tim pravcima razvoja."

Dodao je da se nijedan korak u reformama ne može nametnuti spolja nego da treba da ih prihvate i sprovedu čelnici, ali da ih prihvate i građani, koji to treba da žele više nego neko spolja.

Kako kaže, ima zastoja u tom procesu jer su to sve teška pitanja i zahtevaju više hrabrosti i opredeljenosti čelnika, ali i građana da to podrže.

"Ipak, optimističan sam kad je reč o tome kuda region ide", kaže Skot.

Skot takođe kaže da je SAD oduvek bio "fan" proširenja EU, pa i na ovaj region, jer je EU najmoćnija sila za sprovođenje mirne tranzicije.

"Neke frustracije koje postoje ovde u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona odnose se na to da je proces previše dug, komplikovan, da su zahtevi veći nego što su bili prema drugim zemljama", rekao je američki ambasador.

On, međutim, ističe da se u tom procesu ispunjavanja zahteva iz Akija (Acquis communautaire) društvo menja nabolje i to važi i za Srbiju. 

I status quo ima rizike

"EU perspektiva postoji, Unija ju je potvrdila, ali potrebni su koraci napred, a Izveštaj Evropske komsije pokazao je gde taj progres treba da bude napravljen", dodao je on.

Skot je na pitanje da li SAD podržava ideju o razgraničenju, za razliku od Nemačke, i da li vidi rizike u tome od otvaranja Pandorine kutije rekao da je SAD za svaki sporazum između Beograda i Prištine – sveobuhvatan, koji može da bude primenjen i za koji čelnici veruju da bi mogao da dobije podršku naroda.

Mi kažemo: dajemo vam prostor, a na vama je da razradite to. Ne crtamo crvene linije – ovo može, ovo ne – ali smo jasno rekli obema stranama da od SAD-a nema blanko čeka. Želimo da vidimo šta mogu da postignu i da li to možemo da podržimo", rekao je on.

Status kvo takođe ima rizike, ne samo kao zamrznuti konflikt nego i zbog intencija koje bi vodile nestabilnosti u regionu, kaže on.

"Razumem one koji govore o Pandorinoj kutiji, ali sada nije '99. godina. Čekamo da predlože sporazum, ali teško bi bilo zamisliti da mi, ako bi oni postigli dogovor sa kojim mogu da žive, kažemo da je to neprihvatljivo", kaže Skot.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.