Oglasi

Scott: Američka politika u vezi s Kosovom nije novost

Buru u javnosti Srbije izazvala je izjava američkog ambasadora Scotta da je Kosovo suverena, a ne takozvana država.
Svjestan sam da je Kosovo osjetljiva tema, poručio je ScottAP

Američki veleposlanik u Beogradu Kyle Scott svjestan je da je Kosovo "osjetljiva tema", ali i podsjetio da "politika SAD-a u vezi s tim nije novost".

"Fokus treba da ostane na traženju sveobuhvatnog rešenja i obe strane imaju našu punu podršku u tome. Svestan sam da je ovo osetljiva tema, ali politika SAD u vezi sa Kosovom nije novost", napisao je Scott na Twitteru.

Prethodno je buru u javnosti Srbije izazvala Scottova izjava da je Kosovo suverena, a ne takozvana država.

Prema njegovim riječima, koje je izgovorio u Vladi Srbije, "kosovska vlada nije takozvana već Vlada Kosova, a Kosovo je nezavisna i suverena država, sa svojim izabranim predstavnicima".

"Sa njima imamo kontakte kao s bilo kojim drugim predstavnicima neke države u regiji", rekao je američki diiplomat.

'Skandalozno da to kaže u Vladi Srbije'

Takvu su izjavu kritizirali najviši srpski dužnosnici navodeći da je, iako je stav SAD-a prema kosovskoj neovisnosti poznat, "skandalozno da to kaže u Vladi Srbije".

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, priznavši prvo da nije čuo kada je američki veleposlanik Kyle Scott rekao da "Vlada Kosova nije takozvana, već vlada suverene i nezavisne države".

Po Vučiću, Scott bi u tom slučaju "dobio pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije".

"Šta god da je Vlada Kosova za Washington, za Srbiju je takozvana", dodao je.

"Nažalost nisam bio prisutan, ali predstavnik Vlade Srbije je trebao da reaguje. Nije tu ambasador da ispravlja novinare već da odgovara na pitanja, ali nije to nikakav nov stav američkih predstavnika i zato sam skeptičniji od Ivice Dačića po pitanju stava Washingtona prema Kosovu", kazao je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.