Scicluna: Zanemarivanje pedofilije je zločin

Ne možemo žrtvi uskratiti mogućnost da se njen slučaj pravedno ispita, kazao vatikanski tužitelj (AP)

Vatikanski državni tužitelj, monsinjor Charles Scicluna u srijedu je upozorio učesnike simpozija u Rimu da je „zanemarivanje pedofilskih slučajeva zločin” po kanonskom pravu.

„Ne možemo žrtvi uskratiti mogućnost da se njen slučaj pravedno ispita tako što ćemo se skrivati iza složenih tehnikalija zakona“, istaknuo je on na konferenciji za novinare nakon govora pred dvjestotinjak svećenika, vođa vjerskih zajednica, žrtava zlostavljanja i psihologa koji učestvuju na četverodnevnom simpoziju u Papinskom sveučilištu Gregorijani, prenosi AFP.

„Ako nas u obavljanju dužnosti vode ignorancija i loše namjere, to je zločin prema kanonskom pravu“, dodao je Scicluna.

Naglasio je centralnu ulogu koju u borbi protiv pedofilije moraju imati svećenici, koji bi trebali biti odgovorni i za zlostavljače iz svojih biskupija koji se izvuku nekažnjeni.

„Crkvenu odgovornost treba još više razviti. Kad se jednom postave pravila, morate ih poštivati“, rekao je malteški biskup, upućujući tu poruku svećenstvu i priznajući da u Crkvi i dalje vlada „kultura šutnje“.

Kodeks ‘Omerta’

„Učenje da je istina temelj na kojem počiva pravda pokazuje zašto je ubojita kultura šutnje, ‘omerta’, pogrešna i nepravedna u samoj svojoj biti“, rekao je Scicluma.

‘Omerta’, mafijaški kodeks šutnje i vrlo teška optužba u italijanskom jeziku, riječ je koju Vatikan, kako prenosi Reuters, gotovo nikad, a možda i nikad dosad nije upotrijebio kao usporedbu s otporom među svećenstvom da otvoreno iznese ono što zna o spolnom zlostavljanju djece.

„Drugi neprijatelji istine su svjesno nijekanje poznatih činjenica i apsolutno pogrešna briga za očuvanje ugleda institucije nauštrb otkrivanja istine o nedjelima“, rekao je vatikanski tužitelj, govoreći o problemu da biskupi, koji u svojoj biskupiji imaju svu vlast, ne ispunjavaju obavezu otkrivanja zlostavljača među svećenstvom policiji i pravosudnim institucijama.

Udruge nekadašnjih žrtava seksualnog zlostavljanja svećenika zahtijevaju da Vatikan objavi precizne upute koje će vrijediti u svakom trenutku i za svaki pojedinačni slučaj.

Izvor: Agencije