Schwarz-Schilling: Dobro je što je SAD preuzeo inicijativu na Balkanu

Schwarz-Schilling je 10 godina bio međunarodni medijator za Bosnu i Hercegovinu, a 2006. i 2007. i visoki predstavnik (EPA)

SAD je preuzeo inicijativu i učinio prvi korak kako bi razdrmao Europsku uniju, koja je zauzeta vlastitim problemima, kako bi zemlje zapadnog Balkana ponovno doveo za pregovarački stol i potaknuo ih da riješe nesuglasice koje postoje već 20-ak godina, ocijenio je Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, u autorskom tekstu za Deutsche Welle.

Smatra da su “samo ona rješenja koja usuglašavaju SAD i Europa uspješna i trajna, kao i da su sve dosadašnje akcije Bruxellesa bile previše mlitave i nisu doista vodile cilju”.

“Zato bi trebalo biti zahvalan na inicijativi SAD-a iako se to nekim Europljanima sigurno ne dopada”, napisao je Schwarz-Schilling, koji je 10 godina bio međunarodni medijator za Bosnu i Hercegovinu, a 2006. i 2007. i visoki predstavnik.

Potreban opunomoćenik za razgovore Beograda i Prištine

Ukazao je kako su “svi složni da je fokus američkog posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera na Kosovu”, ocijenivši da se “nije decidirano izjasnio o ideji razmjene teritorija između Srbije i Kosova, ali je imao poruku da SAD na Balkanu ne želi monoetničke nego građanske države, što se slaže s europskom linijom i Njemačkom”.

“Zar Europska unija sada ne bi trebala preuzeti inicijativu i imenovati posebnog opunomoćenika upravo za razgovore između Prištine i Beograda, koji bi bio nadležan i za Zapadni Balkan? To bi bilo dosljedno. Zar nije vrijeme da se srpskoj manjini koja živi na Kosovu omogući vlastiti glas, a ne samo da se čeka da Beograd bude jedini koji za te Srbe vodi riječ?”, upitao je Schwarz-Schilling u autorskom tekstu.

Izvor: Agencije