Schumacheru uklonjen hematom iz mozga

Michael Schumacher se nalazi u bolnici u Grenoblu, u koju je prebačen helikopterom nakon nesreće (AP)

Operacijom na glavi bivšeg svjetskog prvaku u Formuli 1 Nijemaca Michaela Schumachera (44), obavljenom tokom noći s ponedjeljka na utorak u bolnici u Grenoblu, Schumacheru je uklonjen veliki hematom iz mozga, čime je smanjen pritisak na mozak, zbog čega je primijećen napredak u njegovom stanju, koje je sada “pod većom kontrolom”, objavili su liječnici.

Nepoželjni posjetilac

Muškarac prerušen u svećenika pokušao je ući u sobu bolnice u kojoj se nalazi Schumacher, kazala je njegova glasnogovornica.
“Zaštitari su zaustavili čovjeka prerušenog u svećenika. On se pritom predstavio kao novinar, ali nemamo podatke o kome se radi. Ako je to doista bio novinar, koji je nelegalno pokušao doći do informacija, onda je to zbilja žalosno”, kazala je glasnogovornica Sabine Kehm.
Odjel u kojem je Schumacher čuvaju zaštitari, a na izričit zahtjev porodice, pristup tom odjelu imaju samo njegovi liječnici i medicinsko osoblje.
Ispred bolnice u Grenobleu su deseci reportažnih kola i oko 300 novinara.

“Taj je hematom bio veći i dostupniji od ostalih te smo procijenili kako ga možemo odstraniti bez rizika”, rekao je glavni neurohirurg bolnice u Grenoblu Emmanuel Gay.

“Sada smo manje zabrinuti nego jučer, ali jasno je kako se situacija može promijeniti tokom večeri ili sutrašnjeg dana. Sljedeća 24 sata su ključna”, izjavio je Gerard Saillant, specijalist za operacije mozga i kičme te predsjednik instituta Međunarodnog automobilističkog saveza, koji je lično preuzeo vođenje Schumacherova liječničkog konzilija.

‘Zarađeno vrijeme’

“Danas je situacija pod većom kontrolom nego što je bila jučer, ali još ne možemo reći da je van životne opasnosti. Zaradili smo nešto vremena, ali i dalje ga moramo neprestano nadgledati”, rekao je glavni anesteziolog bolnice u Grenoblu Jean-Francois Payen na konferenciji za novinare, kako prenosi Hina.

Schumacher se nalazi u bolnici u Grenoblu, u koju je prebačen helikopterom nakon nesreće u Meribelu, gdje je s maloljetnim sinom skijao izvan označenih skijaških staza.

Schumacher je pri padu udario glavom u kamen, a teške povrede glave nije uspjela spriječiti ni skijaška kaciga koju je imao na glavi.

Slavni njemački vozač sedmerostruki je svjetski prvak u Formuli 1.

Od drugog povlačenja iz F1, u kojoj ima rekordnu 91 pobjedu, živi sa suprugom i dvoje djece u Švicarskoj.

Izvor: Agencije