Schulz: Trumpova politika je ‘neamerička’

Schulz ističe da sankcije uvedene Rusiji mogu biti ukinute samo nakon što obje strane primijene mirovni plan iz Minska (EPA)

Kandidat lijevog centra za njemačkog kancelara Martin Schulz kritizirao je politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa kao “neameričku”, istakavši da Evropa mora ustati u odbranu liberalnih vrijednosti.

“Ovo što Trump radi je neamerički”, rekao je Schulz u intervjuu za medijsku grupu Funke, dodavši da su se Sjedinjene Države kao nijedna druga zemlja u svijetu zalagale za prosvijećenost, demokratiju i slobodu.

Istakao je da će Trumpu, ako naruši te vrijednosti, poručiti da “to nije politika Njemačke i Evrope”, prenosi Reuters.

Provedba mirovnog plana iz Minska

Osvrnuo se i na ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinsku krizu, rekavši da sankcije uvedene Rusiji mogu biti ukinute samo nakon što obje strane primijene mirovni plan iz Minska.

“Sve dok mirovni sporazum iz Minska ne bude u potpunosti sproveden, sankcije ne mogu biti ukinute. Moramo veoma jasno reći Putinu da je Rusija obavezna poštivati i braniti međunarodno pravo”, zaključio je on.

Schulzov komentar razjašnjava njegov stav o Rusiji nakon što su neki vodeći socijaldemokrati izrazili podršku djelomičnom ukidanju sankcija s obzirom na to da Rusija sprovodi neke aspekte mirovnog plana.

Njemački socijaldemokrati prošle su sedmice nominirali Martina Schulza, bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta, za kandidata koji će se nadmetati s kancelarkom Angelom Merkel na federalnim izborima u septembru, a taj iznenadni potez podstakao je rast podrške birača njegovoj stranci lijevog centra, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije