Schauble:Najteži dio krize u eurozoni prošao

Schauble je rekao da računa na 'pristojan' rast njemačke ekonomije u narednoj godini (EPA)

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble rekao je u četvrtak da je najteži dio trogodišnje krize u eurozoni prošao, ukazujući na pozitivan razvoj događaja u Grčkoj i Francuskoj, prenosi Tanjug.

“Smatram da je najgore sada iza nas”, rekao je Schauble u intervjuu za njemački dnevnik Bild, a prenosi agencija AFP,

“Vlada u Atini zna da ne smije da optereti druge zemlje članice eurozone. Iz tog razloga ona nastavlja sa reformama”, rekao je Schauble.

On je također izrazio optimizam povodom tempa provođenja reformi u susjednim članicama eurozone poput Francuske, navodeći da je Pariz “svjestan toga da svaka zemlja mora stalno da provodi reforme kako bi zadržala konkurentnost”.

Optimističnija budućnost

Schauble je nešto optimističniji u pogledu budućnosti eurozone, za razliku od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je poslije svečanosti na kojoj je Evropskoj uniji dodijeljena Nobelova nagrada za mir, rekla da još ne može u “potpunosti” potvrditi da je kriza prošla, opisujući sebe kao “opreznog optimistu”.

Nasuprot tome, francuski predsjednik Francois Hollande je u više navrata ponovio da je prošla kriza eurozone, koja je u pojedinim trenucima pretila da ugrozi samo postojanje 17-članog bloka.

Govoreći o njemačkoj ekonomiji, Schauble je rekao da računa na “pristojan” rast u narednoj godini, podstaknut trgovinom sa Sjedinjenim Američkim Državama i Azijom.

“Situacija je bolja od očekivane zbog snažnije trgovine sa SAD i Azijom, uslijed čega će njemačka privreda u 2013. ojačati pristojnim tempom rasta”, rekao je Schauble.

Izvor: Agencije