Schauble: Čini se da bi Britanci zaplakali

Wolfgan Schauble kaže da za sada nije bilo haosa na finansijskim tržištima nakon glasa za Brexit (AP)

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble izjavio je u ponedjeljak da je ishod britanskog referenduma o izlasku te države iz Europske unije bio “srcedrapajući”.

“Stječe se dojam da se i Britanci osjećaju kao da bi zaplakali, ali to nikome sada ne pomaže. Trebali su misliti na vrijeme”, kazao je on.

Schauble je rekao da je britanski glas za napuštanje EU-a nepovratan proces i da bi London uskoro trebao podnijeti službeni zahtjev za napuštanje bloka.

Nema haosa na finansijskim tržištima

“Ne mislim da se britanska odluka da napusti EU može preokrenuti”, kazao je on i dodao da bi bilo “pristojno” da Velika Britanija uskoro podnese službeni zahtjev za izlazak iz EU-a, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Schauble je naveo da za sada nije bilo kaosa na financijskim tržištima nakon glasa za Brexit, ali da će njemačka Vlada nastaviti pažljivo pratiti situaciju.

“Od ključne je važnosti sada da djelujemo pametno i oprezno, kako bi šteta bila što manja”, kazao je njemački ministar financija.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak da se odluka britanskih birača o izlasku iz EU-a mora poštivati i da “Velika Britanija sama” odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora.

“Nema dvojbi oko rezultata… Vlada se jutros suglasila da se ta odluka mora prihvatiti”, rekao je Cameron u Parlamentu, kao prenosi Hina.

Aktiviranje člana 50

“Vlada neće aktivirati Članak 50 u ovoj fazi… to je naša suverena odluka i nju će Velika Britanija donijeti sama”, istaknuo je.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore.

Međutim, ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

Izvor: Agencije