Schallenberg: Sloboda putovanja tek nakon globalne pobjede

Nisu sve države na istom nivou u borbi protiv korona virusa, kaže Schallenberg (EPA)

Globalno gledano, nalazimo se usred krize zbog korona virusa i sve dok ovaj virus ne bude globalno pobijeđen neće biti pune globalne slobode putovanja, ukazao je Alexander Schallenberg, ministar vanjskih poslova Austrije.

Schallenberg je, na konferenciji za štampu, kazao da je zadovoljan, kao i svi građani, što se Austrija nalazi na dobrom putu u suzbijanju širenja virusa korona, kao i što može krenuti sa labavljenjem restriktivnih mjera, prenosi Tanjug.

“Međutim, moramo shvatiti da nisu sve države na istom nivou u toj borbi. Drugi se još bore, a u nekim zemljama se tek pokreću restriktivne mjere i trebat će još duže vremena da stave pod kontrolu širenje virusa. Zbog toga će upozorenje za putovanje za mnoge zemlje ostati na najvišem nivou”, objasnio je.

Schallenberg je prenio da je Ministarstvo vanjskih poslova danas podiglo upozorenje za putovanje na najviši nivo za Belgiju, Portugal, Švedsku, Brazil, Indoneziju, Nigeriju, Filipine.

Trenutno, kako je rekao, upozorenje najvišeg nivoa važi za 24 države svijeta, i to samo zbog korona virusa.

Širenje liste

Schallenberg kaže da se mora poći od toga da će ta lista biti proširena u daljem periodu.

“Želimo što je prije moguće punu slobodu putovanja uspostaviti, ali sve dok virus nije globalno pobijeđen neće je biti”, podvukao je.

Schallenberg je kazao da je svjestan da je to teško, da su mnoge porodice i prijatelji zbog toga razdvojeni, ali da je pitanje razuma da se shvati da bi preuranjeno uspostavljanje slobode kretanja moglo dovesti do drugog vala širenja virusa.

“Tada bi sve što smo uradili proteklih sedmica stavili na kocku i bili bi vraćeni na prve dvije sedmice marta”, istakao je.

Schallenberg ukazuje da, uz to, Austrija ne može sama uspostaviti slobodu putovanja, već da to zavisi i od drugih zemalja.

On je ukazao da je Ministarstvo pre mjesec dana gotovo za cijelu planetu izdalo upozorenje na putovanje i pozvalo Austrijance da se vrate u zemlju.

Samo nekoliko dana kasnije, 16. marta, ostvaren je prvi let za vraćanje građana iz Maroka, a u međuvremenu, kako je prenio, provedeno je 37 letova, kojim je sa pet kontinenata vraćeno 7.100 austrijskih građana.

Ukazao je da je sinoć ostvaren let iz Moskve, danas se leti iz Istanbula, a sutra sa Novog Zelanda.

Pomoć građanima

Podvukao je da su sve osobe, koje su vraćene, u avionu potpisale dokument o obaveznoj 14-odnevnoj kućnoj izolaciji, kao i da je taj papir predan policiji koja kontrolira poštovanje ove obaveze.

Rekao je da trenutno još 1.000 Austrijanaca koji se nalaze u inostranstvu žele da se vrate u zemlju, da se oni nalaze širom globusa, u 85 zemalja, i da se radi o manjim grupama, na primjer 25 u Čileu i 23 u Peruu.

“Jasno je da nikoga nećemo ostaviti na cjedilu i o tim malim grupama ćemo voditi brigu. Trudit ćemo se da onima koji žele natrag pružimo podršku, kako sa partnerima EU, tako i preko diplomatsko-konzularnih predstavništava”, objasnio je on.

Schallenberg je kazao da će ljudima koji se nalaze u zemljama u kojima je na snazi zabrana kretanja i ne mogu napustiti državu u kojoj su trenutno, diplomatsko predstavništvo pomoći na licu mjesta kroz punu konzularnu pomoć.

Ukazao je da će biti pružena pomoć u snabdijevanju lijekovima, potrazi za smještajem, kontaktu sa lokalnim vlastima, a u posebno teškim slučajevima da su ostali bez novca, biće im omogućen kredit od ambasade.

“Niko ko se ne nalazi u takvoj situaciji vlastitom krivicom neće biti ostavljen na cjedilu”, poručio je.

Ministrica turizma Elisabeth Kestinger rekla je da je turizam teško pogođen aktuelnom situacijom.

“Za Austriju je turizam važna ekonomska grana. Direktni i indirektni prihodi od turizma čine gotovo 16 posto BDP-a”, ukazala je.

Kestinger je istakla da je u februaru zabilježeno još 20 miliona noćenja, a u martu je sve iznenadno stalo.

Zamolila je građane koji planiraju ljetni odmor da ga planiraju u Austriji i pomognu domaći turizam.

Izvor: Agencije