Schallenberg: EK ima odlučujuću ulogu u debati o proširenju

Francuski prijedlog neće biti i jedni na stolu kada se bude razgovaralo o metodologiji proširenja, kaže Alexander Schallenberg (EPA)

Šef diplomatije Austrije Alexander Schallenberg kaže da će Evropska komisija imati odlučujuću ulogu u definiranju elemenata u procesu proširenja koji se mogu poboljšati.

“Odlučujuće će biti to što će EK predstaviti. Komisija je ta koja ima vodeću ulogu kada je riječ o tehničkom i svakodnevnom praćenju politike proširenja”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Austrijski ministar naglasio je da francuski prijedlog neće biti i jedini na stolu kada se bude razgovaralo o metodologiji proširenja.

‘Poboljšati proces proširenja’

On je dodao da je više zemalja EU-a tokom sastanka u Briselu reklo da će se priključiti pismu koje su šest članica Unije, među kojima i Austrija, poslale EK-u, a povodom reforme politike proširenja.

“Spremni smo se pozitivno i konstruktivno angažirati u diskusiji kako poboljšati proces proširenja. Za tako nešto uvijek ima mjesta, ali jasno kažemo da to ne može biti preduslov za nove korake Albanije i Sjeverne Makedonije”, poručio je Schallenberg.

On je naglasio da su razgovori o reformi proširenja i novi koraci u pristupanju “dvije odvojene stvari”.

Izvor: Agencije