Schalke bolji od Borussije u Dortmundu

Čar velikog derbija u Dortmundu umanjili su navijači, koji su se sukobili s policijom ispred stadiona (EPA)

Nogometaši Schalkea u subotu su kao gosti pobijedili u derbiju oblasti Rur branioca titule Borussiju Dortmund sa 2:1, dok je Bayernova kaznena ekspedicija u 8. kolu Bundeslige protutnjala kroz Dusseldorf i slavila protiv Fortune (5:0).

Tim iz Gelzenkirchena je neočekivano lako došao do uvjerljivog vodstva u Dortmundu, pogotke su postigli Ibrahim Affelay i Marco Hoger, a poraz je ublažio Robert Lewandowski.

Čar velikog derbija umanjili su navijači, koji su se sukobili s policijom ispred stadiona. Snage sigurnosti su morale koristiti vodene topove i biber sprej kako bi rastjerale huligane.

Minhenski Bayern je, prema očekivanjima, lako izašao nakraj s Fortunom u Dusseldorfu. Dvostruki strijelac bio je raspoloženi Thomas Muller, a po jedan pogodak postigli su hrvatski internacionalac Mario Mandžukić, Rafinha i Luis Gustavo.

Bavarci su ovim trijumfom postavili rekord Bundeslige sa osam uzastopnih pobjeda na početku sezone.

Uvjerljivi Werder

S dobrim partijama nastavio je i Eintracht, koji je na svom terenu u Frankfurtu slavio protiv Hannovera sa 3:1, dok je Freiburg, trijumfom od 2:0 u gostima protiv Wolfsburga, “zakucao” domaćina za dno tabele.

U posljednjem subotnjem meču Werder je u Bremenu sa 4:0 ispratio Borussiju iz Monchengladbacha.

Rezultati: Borussia (D) – Schalke 1:2, Bayer Leverskusen – Mainz 2:2, Eintracht – Hannover 3:1, Fortuna – Bayern 0:5, Wolfsburg – Freiburg 0:2, Werder – Borussia (M) 4:0.

Petak: Hoffenteim – Greuther Furth 3:3.

Nedjelja: Nurnberg – Augsburg, HSV – Stuttgart.

Poredak: Bayern 24, Eintracht 19, Schalke 17, Borussia (D) 12, Bayer 12, Hannover 11, Freiburg 11, Mainz 11, Werder 10, HSV 10, Fortuna 10, Borussia (M) 9, Hoffenheim 8, Nurnberg 7, Stuttgart 6, Augsburg 5, Greuther Furth 5, Wolfsburg 5.

Izvor: Agencije