Schaeuble: Teško da ćemo nastaviti ekonomsku pomoć Turskoj

Ovo što sada radi Turska nije u njenom interesu, kazao Schaeuble (Arhiva)

Ministar finansija Njemačke Wolfgang Schaeuble izjavio je da je teško nastaviti saradnju sa Turskom oko ekonomske pomoći toj zemlji, zbog spora vezanog za turske ministre koji vode kampanju u državama EU-a i hapšenja njemačkog novinara turskog porijekla u Turskoj.

“U ovakvim okolnostima naravno da je izuzetno teško nastaviti rad na tome. Mi ne želimo da to eskalira, svi u njemačkoj vladi su se složili, mi samo želimo da se Turska vrati razumu”, rekao je Schaeuble za njemačku državnu televiziju ZDF, prenosi Reuters.

Kazao je da trenutno Turska i tamošnji čelnici uništavaju daljnji napredak u saradnji.

“Nadam se da će se smiriti. Ovo što sada rade nije u njihovom interesu“, naveo je on.

Zbog rastućeg sukoba između Turske i Njemačke oko nastupa turskih političara na skupovima po Evropi, vladajuća njemačka Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Kršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, zatražila je povlačenje njemačkih vojnika iz vojnih baza u Turskoj, objavili su danas njemački mediji, prenosi Hina.

Obustava isporuke naoružanja

“U trenutnoj usijanoj atmosferi nije u potpunosti sigurno može li i želi li turska Vlada garantirati sigurnost vojnika Bundeswehra u Turskoj”, rekao je za dnevnik Bild am Sonntag glasnogovornik zastupnika CSU-a za sigurnosna pitanja Florian Hahn.

Demokršćanskog političara podržala je i opoziciona stranka Ljevica. Predsjednica zastupničkog kluba ove stranke u Bundestagu Sahra Wagenknecht zatražila je povlačenje aviona i posade iz baze Incirlik kao i obustavu isporuke naoružanja u Tursku.

U posljednje vrijeme sukob se intenzivirao zbog nastupa turskih političara po Njemačkoj koji lobiraju među njemačkim građanima turskog porijekla za proširenje ovlsti predsjednika Erdogana na predstojećem referendumu o ustavnim promjenama u Turskoj sredinom aprila.

U Njemačkoj bi 1,4 miliona turskih glasača moglo imati presudan glas na tom referendumu.

Izvor: Agencije