SBF: Regija ne koristi energetski potencijal

Drugog dana Sarajevo Business Foruma ministar energetike, rudarstva i industrije bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Erdal Trhulj govorio je o elektroprivredi i privatnom sektoru u BiH i regiji, prenosi agencija Anadolija.

“Ako uzmemo ukupan potencijal koji je, prema podacima, 2,5 gigavata, to je samo deset procenata ponude potencijala cijelog regiona, koji je aktivno iskorišten. Sama ova brojka govori koliko je široko polje za investicije u ovom sektoru ovoga regiona“, pojasnio je Trhulj.

Naglasio je da se, kada se govori o energetskim resursima Bosne i Hercegovine, uglavnom misli na električnu energiju, međutim, treba pričati i o drugim energetskim resursima.

Prema njegovim riječima, prvenstveno se radi o potencijalnim zalihama nafte, plina, biomasi i energiji vode.

Trhulj je kazao kako postoje najnovija istraživanja na polju plina i nafte.

“Ono što smo također primijetili prije nekoliko godina su dva trenda: koncesije nisu zadovoljile ukupan potencijal i potrebu za investicijama, a druga stvar je da podaci nisu dovoljno ažurirani”, pojasnio je entitetski ministar.

Kazao je da su urađene određene analize za države regije Zapadnog Balkana, a studija je pokazala da procent gradnje elektrana uglavnom nije dostigao očekivani i željeni nivo.

“Zbog toga smo se trudili da otkrijemo koje su to prepreke. Došli smo do tri ključna aspekta: prvi je zakonsko-pravni okvir, zatim koncesije i finansijsko tržište. Zakonsko-pravni okvir nije potpun. Naš pristup je tržišno orijentiran”, pojasnio je Trhulj.

Unapređenje cestovne mreže

Pravi je trenutak za BiH i regiju jugoistočne Evrope za unapređenje cestovne mreže, poručio je Ešref Gačanin koji je u okviru SBF-a govorio o regionalnim potencijalima u infrastrukturi i nekretninama.

„Došlo je vrijeme za ubrzan razvoj cestovne mreže zato što ona treba da prati razvoj cestovne mreže Evrope. BiH je na kraju liste izgradnje modernih cesta. U ovom trenutku u BiH imamo samo 68 kilometara autoputa, a da bismo došli do nekog prosjeka Evrope, potrebno je 860 kilometara autoputa. Slična situacija je u Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji“, kazao je Gačanin.

Horst Hermann, inženjer elektrotehnike i predstavnik Deltadreija iz Njemačke, kazao je kako je investitorima potrebna dobrodošlica u državu u koju dolaze i kako se moraju osjećati dobrodošlim.

Prema njegovim riječima, država mora pripremiti dobar zakonsko-pravni okvir, ali i sve ostale elemente, odnosno da ljudi moraju biti dobro prihvaćeni jer, ako budu izloženi nepotrebnom administrativnom teretu, neće biti zainteresirani za takvu državu, a s druge strane kapital čeka.

Farouk Soussa iz CITY Goupe Middle East Economicsa smatra da je, kada je riječ o ulaganjima, prvo neophodno utvrditi analizu gotovinskog toka, odnosno garancije kada je u pitanju gotovinski tok u narednih nekoliko godina.

Direktor Odjela za ulaganja Islamske razvojne banke Mohamed Hedi Mejai rekao je kako je Islamska razvojna banka multilateralna banka koja u prosjeku ima opseg pet milijardi dolara godišnje i gotovo polovina toga ide u infrastrukturu.

„Kada je u riječ o našem prisustvu u BiH… Možemo djelovati samo u zemljama koje su naše članice. Nažalost, BiH to nije. U Albaniju, koja je članica naše banke, godišnje ulažemo 300 miliona dolara za infrastrukturu i gradnju cesta“, poručio je.

Brojni konkretni projekti

Tokom prvog dana SBF-a potpisan je sporazum o stvaranju poljoprivredne korporacije u okviru koje bi mogle biti otvorene stotine hiljada radnih mjesta u regiji, a strani investitori dobili su i druge konkretne prijedloge gdje mogu investirati.

Potpisnici sporazuma su Hassam – državni program za sigurnost hrane Katara, Islamska razvojna banka, BBI te lanci supermarketa u Saudijskoj Arabiji (Al-Othaim) i Kataru (Al-Meera).

Memorandum, koji je potpisan odmah nakon prve plenarne sesije dvodnevnog foruma, mogao bi donijeti 600.000 novih radnih mjesta u regiji.

Sarajevo Business Forum je okupio brojne ličnosti iz oblasti biznisa, privrede i ekonomije iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, kao i predstavnike svjetskih investicijskih fondova.

Izvor: Agencije