SBF: Prilika za povezivanje Kine i Evrope

BiH je zainteresirana za saradnju u oblastima saobraćajne infrastrukture, hidroenergetike, poljoprivrede i turizma (Anadolija)

Sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je poručeno da je SBF postao jedan od najvažnijih ekonomskih događaja u regiji.

Ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

Sarajevo Business Forum je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope utjecajnim poslovnim i političkim liderima iz cijelog svijeta, prenosi Anadolija.

Učesnici i panelisti će u naredna dva dana razmijeniti iskustva i perspektive o šest tema u okviru regije: poljoprivredi, energiji, infrastrukturi i građevinarstvu, turizmu i edukaciji, te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

“Vrijeme sukoba je prošlost, pred nama je vrijeme saradnje”, poručio je potencijalnim ulagačima Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je predstavio BiH potencijalnim investitorima, te im poručio da su u toku reforme koje će u BiH stvoriti povoljan poslovni ambijent za strane i domaće ulagače.

BiH ulagačima ima puno toga ponuditi [Anadlija]

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI) je podsjetio da je SBF počeo 2010. godine, te da je “izrastao u jedan od najvažnijih događaja u jugoistočnoj Evropi, ako ne i najvažniji”. Bukvić je istakao da se i ove godine nastavlja promocija jedne regije i jedne ekonomije.

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali podsjetio je da su njihov rad započeli 2010. godine i zahvalio se Predsjedništvu BiH, koje godinama podržava ovaj projekt.

Šansa za ekonomiju

“Ovo je velika šansa za ekonomiju BiH, uprkos aktuelnim izazovima sa kojima se suočava. Ovaj Forum je svjedok da BiH postaje centar u ovom dijelu regije i Evrope”, istakao je Mohamed Ali.

Naglasio je da je SBF ove godine nadogradnja uspješnih Foruma u posljednjih šest godina, koji je u regiji postao brend.

Mohamed Ali je kazao da je za sada u BiH izvršeno nekoliko investicija, dva najveća trgovačka centra i uspostava odjela za nekretnine i poljoprivredne poslovne firme.

“Forum je doprinio privlačenju mnogih turista u BiH. To je uticalo na to da su neke aviokompanije organizirale nove letove za Sarajevo”, dodao je Mohamed Ali.

Prema njegovim riječima, Forum će u narednim godinama pomoći u pozicioniranju BiH na svjetskoj mapi. Napomenuo je da je BiH naporno radila u proteklih nekoliko godina na uspostavi neophodnog pravnog okvira. 

Ove godine su prisutne brojne poslovne delegacije: iz Kine 150-člana delegacija, iz Indije 25-člana delegacija, te delegacije iz Malezije, Saudijske Arabije, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek, ministri ekonomije i trgovine iz Katara i Kuvajta.

U radu SBF-a će učestvovati veliki investicijski fondovi, a regionalni privrednici imaju priliku susresti se s njima u direktnim razgovorima i prezentirati resurse i razvojne mogućnosti.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma i edukacije pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/ regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regiji, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.

Izvor: Agencije