Oglasi

SBF: Prilika za povezivanje Kine i Evrope

Sarajevo Business Forum obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina + 16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.
BiH je zainteresirana za saradnju u oblastima saobraćajne infrastrukture, hidroenergetike, poljoprivrede i turizmaAnadolija

Sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) - Perspektive Kina +16 CEEC počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je poručeno da je SBF postao jedan od najvažnijih ekonomskih događaja u regiji.

Ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina +16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.

Sarajevo Business Forum je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope utjecajnim poslovnim i političkim liderima iz cijelog svijeta, prenosi Anadolija.

Učesnici i panelisti će u naredna dva dana razmijeniti iskustva i perspektive o šest tema u okviru regije: poljoprivredi, energiji, infrastrukturi i građevinarstvu, turizmu i edukaciji, te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.

"Vrijeme sukoba je prošlost, pred nama je vrijeme saradnje", poručio je potencijalnim ulagačima Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je predstavio BiH potencijalnim investitorima, te im poručio da su u toku reforme koje će u BiH stvoriti povoljan poslovni ambijent za strane i domaće ulagače.


'Vrijeme sukoba je prošlost, pred nama je vrijeme saradnje', kazao je Izetbegović [Anadolija]

"BBI banka je zaslužna što ovaj događaj sve više napreduje i privlači sve više investitora u BiH i region i povezuje poslovne ljude iz cijelog svijeta sa regijom. Ove godine je posebno značajno, jer ide korak dalje. Sa saradnjom Kine i 16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope narastao je regionalni značaj. Kina je od globalnog značaja i velika šansa za saradnju i svi koji se uključe imat će koristi. Kina se zalaže za povezivanje Azije i Evrope i nudi ogroman potencijal. Ponosni smo što je BiH prepoznata kao važna tačka njihove vizije. Može igrati važnu i aktivnu ulogu na novom putu svile, kao poveznica kineske i evropske ekonomije", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je ova godina jako važna za BiH i zbog činjenice da je predata aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji.

Potencijal BiH

Istakao je da BiH ulagačima ima puno toga ponuditi, od ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, preko hidroenergetskog sektora do poljoprivrede i turizma.

Zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek je rekao kako njegova zemlja vjeruje da Bosna i Hercegovina može postati glavna baza za proizvodnju za ciljana evropska tržišta, te da može poslužiti kao baza za kineske investicije.

"Zbog toga smatramo da ima prostora za saradnju Turske, Kine i cijeloga Balkana", rekao je Simsek.

Simsek je istakao kako Turska ima snažne i duboke veze sa Bosnom i Hercegovinom, te da je stabilnost prioritet, kako BiH tako i regije Balkana u cjelini i veoma važan prioritet za Tursku.

Rekao je kako svijet prolazi kroz težak period, da je cijelom svijetu potrebno više saradnje i otvorenosti, te da je u tom pogledu ovakva međunarodna konferencija veoma važna.


U ovogodišnjem SBF-u učestvuje 1.500 registriranih učesnika [Anadolija]

"Cijelom svijetu danas treba daleko više strukturalnih reformi, otvorenosti i regionalnih integracija. Stoga smatram da EU ne bi trebala zaustaviti proces proširenja. Cijeli Balkan, uključujući Tursku, treba biti uključen, jer je to u interesu veće evropske porodice", rekao je Simsek.

"Naša trgovinska razmjena sa EU iznosi 16,5 milijardi dolara, a samo pola miliona sa BiH, tako da zaista to širenje ima veliki potencijal. Vjerujemo da BiH može postati glavna baza za proizvodnju, za ciljana evropska tržišta, te da može poslužiti kao baza za kineske investicije. Zbog toga smatramo da ima prostora za saradnju Turske, Kine i cijeloga Balkana."

Zamjenik turskog premijera je poručio kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku u svim oblastima u kojima je moguće za prosperitet i rast BiH.

Uloga u razvoju

Sarajevo Business Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i jačanju demokratija 16 zemalja i doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i Evropske unije, poručio je kineski ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine Ning Jizhe.

Ning, koji predvodi kinesku delegaciju na SBF-u, prenio je poruku premijera Kine, u kojoj je vlastima i građanima BiH čestitao na otvaranju poslovnog foruma 16+1. 

"Zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i 16 zemalja stvorili smo okvir koji pokriva čitav niz područja. Ovaj Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i demokratija, što doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i EU", poručio je.

Pozvao je lidere 17 zemalja da promoviraju saradnju kroz reforme, u nastojanju da ona postane, kako je rekao, djelotvorna u jačanju rasta i poboljšanju životnih uvjeta.

"Ovo je novi put prema ishodu koji će donijeti uspjeh za sve. Premijer i Vlada NRK žele SBF-u potpuni uspjeh u njegovom radu", izjavio je kineski ministar.

U ovogodišnjem SBF-u učestvuje 1.500 registriranih učesnika i gotovo 300 akreditiranih novinara.

Dolazak na Sarajevo Business Forum potvrdio je Sheikh Ahmed bin Jassim Al-Thani, ministar ekonomije i trgovine države Katar. Prisustvuje mu i Yousef Al-Ali, ministar trgovine i industrije Kuvajta. Ovogodišnjem SBF-u prisustvuje i Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera.


BiH ulagačima ima puno toga ponuditi [Anadlija]

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI) je podsjetio da je SBF počeo 2010. godine, te da je "izrastao u jedan od najvažnijih događaja u jugoistočnoj Evropi, ako ne i najvažniji". Bukvić je istakao da se i ove godine nastavlja promocija jedne regije i jedne ekonomije.

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali podsjetio je da su njihov rad započeli 2010. godine i zahvalio se Predsjedništvu BiH, koje godinama podržava ovaj projekt.

Šansa za ekonomiju

"Ovo je velika šansa za ekonomiju BiH, uprkos aktuelnim izazovima sa kojima se suočava. Ovaj Forum je svjedok da BiH postaje centar u ovom dijelu regije i Evrope", istakao je Mohamed Ali.

Naglasio je da je SBF ove godine nadogradnja uspješnih Foruma u posljednjih šest godina, koji je u regiji postao brend.

Mohamed Ali je kazao da je za sada u BiH izvršeno nekoliko investicija, dva najveća trgovačka centra i uspostava odjela za nekretnine i poljoprivredne poslovne firme.

"Forum je doprinio privlačenju mnogih turista u BiH. To je uticalo na to da su neke aviokompanije organizirale nove letove za Sarajevo", dodao je Mohamed Ali.

Prema njegovim riječima, Forum će u narednim godinama pomoći u pozicioniranju BiH na svjetskoj mapi. Napomenuo je da je BiH naporno radila u proteklih nekoliko godina na uspostavi neophodnog pravnog okvira. 

Ove godine su prisutne brojne poslovne delegacije: iz Kine 150-člana delegacija, iz Indije 25-člana delegacija, te delegacije iz Malezije, Saudijske Arabije, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek, ministri ekonomije i trgovine iz Katara i Kuvajta.

U radu SBF-a će učestvovati veliki investicijski fondovi, a regionalni privrednici imaju priliku susresti se s njima u direktnim razgovorima i prezentirati resurse i razvojne mogućnosti.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma i edukacije pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/ regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regiji, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.