Sberbank sudskim putem plijeni dionice Sarajevskog kiseljaka

Vrijednost predmeta u dva spora koje je pokrenuo Sberbank iznosi 34,5 miliona eura (Reuters)

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj ispostavi Sberbanka odobrena ovrha dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice, objavila je tvrtka Jamnica, koja se bavi proizvodnjom mineralnih voda.

Iz Jamnice su najavili kako će poduzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke burze, Općinski sud u Kiseljaku donio je dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice.

Jamnica osporava rješenja

U obama tim sporovima vrijednost predmeta iznosi 67,4 milijuna konvertibilnih maraka (34,5 milijuna eura).

“Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice”, navodi se u objavi.

Jamnica će “poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja”, najavljuju iz te kompanije, koja djeluje u sastavu koncerna Agrokor.

Prije dva mjeseca Jamnica je objavila da je ljubljanska ispostava Sberbanka pokrenula dva izvršna postupka u Sloveniji i Srbiji, dok je filijala te banke iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji zbog kredita za koje je Jamnica preuzela jamstva, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije