Sberbank prodaje svoj udjel u Agrokoru

Agrokor
Vrhovni sud ustanovio je da je Agencija za zaštitu tržišne konkurencije postupila nezakonito. (EPA)

Ruski Sberbank, ključni dioničar u Agrokoru, počeo je primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu, koji izlazi iz dužničke krize, rekao je za Reuters savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletajev, dodavši kako budući dioničari kao predsjednika Uprave Agrokora vide Fabrisa Peruška, a kao njegovu zamjenicu Irenu Weber.

Poletajev je kazao kako za udio ruske banke u koncernu stižu ponude od različitih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije, prenosi Reuters.

“Sve će ovisiti o cijeni, zasad razmatramo ponude”, kazao je.

Postignutom nagodbom u Agrokoru Sberbank je postao najveći dioničar, s 39,2 posto udjela.

Poletajev je kazao da Sberbank razgovara s brojnim investitorima o njihovom sudjelovanju u refinanciranju roll-upa, koji iznosi 1,1 milijardu eura, a u njegovu su osiguravanju sudjelovali i Knightead, druga najveća ruska državna banka VTB i talijanski Unicredit i drugi, prenosi Večernji list.

Prodaja imovine i preusmjeravanje investicija

Dodao je da Sberbank i VTB neće sudjelovati u novim zajmovima tvrtki jer su “dali već dosta novca”.

Na pitanje je li u planu prodaja Agrokorove imovine odgovorio je kako ti planovi nisu isključeni.

Također kaže da Agrokorov lanac trgovina u Bosni i Hercegovini nije dovoljno profitabilan, pa vjeruje da bi najbolja opcija bila preusmjeriti investicije u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Na pitanje može li sudjelovanje ruskih državnih banaka u dioničkoj strukturi koncerna olakšati plasman njegovih proizvoda u Rusiju Poletajev je rekao kako je sve moguće, ali jedino ako je to sukladno ruskim zakonima i trenutačnim okolnostima, odnosno ograničenjima.

Napomenuo je i da Agrokor ima tvrtke u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje mogu izvoziti u Rusiju i da će to podržati.

Izvor: Al Jazeera i agencije