SB: Klimatske promjene su naša realnost

Studija Svjetske banke objavljena uoči sastanka predstavnika gotovo 200 zemalja u Dohi, koji će pokušati produžiti Protokol iz Kyota (Getty Images)

Sve zemlje svijeta će pogoditi efekti klimatskih promjena, ali će najsiromašnije zemlje biti najteže pogođene nedostatkom hrane, porastom nivoa mora, ciklonima i sušom, saopćila je Svjetska banka (SB) u izvještaju o klimatskim promjenama.

“Nikada nećemo okončati siromaštvo, ako se ne pozabavimo klimatskim promjenama. To je danas jedan od pojedinačnih najvećih izazova za socijalnu pravdu”, rekao je novinarima predsjednik SB-a Jim Yong Kim.

Izvještaj nazvan “Smanjiti zagrijavanje” ističe razarajuće djelovanje svijeta, koji će biti topliji za četiri stepena Celzijusa do kraja stoljeća, što je vjerovatan scenarij prema sadašnjoj politici.

‘Nova normala’

Klimatske promjene već imaju posljedice: arktički led je došao na rekordno nizak nivo u septembru, a ekstremni valovi vrućine i suše u posljednjoj deceniji pogađaju SAD i Rusiju češće nego što bi se očekivalo.

Takve ekstremne vremenske prilike vjerovatno će postati “novom normalom” ako temperatura poraste za četiri stepena.

Postoji velika vjerovatnoća da će se to dogoditi ako se sve zemlje ne budu pridržavale obećanja koje su dale o smanjenju emisije plinova s efektom staklenika.

Čak i pod pretpostavkom da se obećanja u potpunosti ispune, ipak će doći do zatopljenja u svijetu za više od tri stepena do 2100. godine.

Kao posljedica toplije klime porast će nivo mora i doći će do poplava u nekim dijelovima svijeta.

Također, desit će se oskudica vode i propadanje usjeva, što će prouzrokovati glad i siromaštvo, piše u izvještaju.

Sastanak u Dohi

Kim je rekao da se 97 posto naučnika slaže da klimatske promjene postaju realnost.

“Nadam se da će nas ovaj izvještaj šokirati i tako natjerati na akciju”, napisao je Kim.

SB je prošle godine udvostručila finansijska sredstva za zemlje koje se žele prilagoditi klimatskim promjenama i sada upravlja takvim fondovima u vrijednosti od 7,2 milijarde dolara u 48 zemalja.

Ova studija SB-a objavljena je uoči sastanka predstavnika gotovo 200 zemalja u Dohi, koji će pokušati produžiti Protokol iz Kyota, postojeći plan za smanjenje emisije gasa s efektom staklenika.

Sastanak u katarskoj prijestolnici bit će održan od 26. novembra do 7. decembra.

Izvor: Agencije