Savo Milošević: Partizan nema strah ni od koga

Mislim da sve selekcije iz naše bivše države imaju određene šanse za plasman na Euro, kaže Milošević (Arhiva)

Od dolaska na mjesto šefa stručnog štaba Partizana, krajem marta 2019. godine, Savo Milošević iskazao je veliki trenerski potencijal. To je dokazao osvajanjem Kupa Srbije u svom prvom samostalnom trenerskom poslu.

Trofej u najmasovnijem takmičenju ove zemlje „Crno-beli“ su osvojili trijumfom nad najvećim rivalom Crvenom zvezdom sa 1:0 u gostima na stadionu „Rajko Mitić“, čime su joj se revanširali za prvenstveni poraz od 1:2 na istom stadionu.

Pod vodstvom nekadašnje igračke legende Partizana, ovaj beogradski tim prekinuo je seriju od šest utakmica bez pobjede u duelima sa Crvenom zvezdom, koja je trajala od 27. maja 2017. kada je Partizan slavio takođe sa 1:0 kod kuće u finalu Kupa Srbije.

Vrsni centarfor Milošević, koji je rođen 2. septembra 1973. u Bijeljini, nije se osvrtao puno na prošlost, nego je usmjerio svu pažnju isključivo na izazove koji čekaju tim iz Humske ulice u ovoj sezoni.

Prije povratka u Partizan, u kojem je bio veoma uspješan kao fudbaler osvojivši dvije titule prvaka SR Jugoslavije 1993. i 1994, te Kup tadašnje države 1994. obavljao je funkciju potpredsjednika Fudbalskog saveza Srbije. U dresu „Crno-belih“, Milošević je odigrao 98 utakmica i dao 74 gola od 1992. do 1995. Potom je on nastupao za Aston Villu, Zaragozu, Parmu, Celtu, Osasunu i Rubin Kazan.

Tumbaković je pravi čovjek na pravom mjestu
  • Kako komentarišete izbor Ljubiše Tumbakovića za selektora Srbije?

– On je pravi čovek na pravom mestu. Tumbaković je iskusan stručnjak koji je sve prošao u trenerskoj karijeri i nadam se da će biti uspešan u obavljanju selektorske funkcije.

Postao je osvajač Liga kupa Engleske sa ekipom Aston Ville 1996., za koju je bio strijelac jednog pogotka u pobjedi nad Leedsom sa 3:0 u finalnom meču. Zaključio je igrački trofejni niz osvajanjem titule prvaka Rusije sa Rubinom 2008.

Za selekciju Srbije odigrao je 102 meča i upisao se 37 puta u strijelce. Kratak period (2011.-2012.) bio je član stručnog štaba reprezentacije Crne Gore, kada je selektor bio Branko Brnović.

Izrazio je optimizam u pogledu budućih rezultata Partizana, koji je posljednji put bio šampion Srbije 2017. Smatra da nije nemoguće da njegov tim prekine nadmoć Zvezde, koja je sa velikom prednošću osvojila titule prvaka Srbije u zadnje dvije sezone.

U intervjuu za Al Jazeeru Milošević je govorio o ciljevima Partizana u ovoj sezoni, kvaliteti ligaškog fudbala u Srbiji, reprezentaciji te zemlje, izboru Ljubiše Tumbakovića za selektora Srbije i šansama reprezentacija iz regije da se plasiraju na Euro 2020.

  • Jeste li zadovoljni postojećim igračkim kadrom Partizana?

– Naravno da sam zadovoljan, mada će sigurno biti nekih promena u narednih par nedelja. Sa ovom ekipom koju sam ja birao, sigurno sam zadovoljan, pre svega njihovim radom i kvalitetom, te svim onim što su uradili na treninzima i utakmicama u protekla četiri meseca.

  • Koje su ambicije „Crno-belih“ u Evropskoj ligi?

– Ambicije Partizana u ovom evropskom takmičenju su velike. Verujem da će angažman svih igrača biti na visokom nivou i tada dobri rezultati neće izostati.

  • Može li Partizan do titule prvaka Srbije u sezoni 2019/20?

– U prvenstvu Srbije ćemo dati maksimum i videćemo koje rezultate možemo ostvariti. Ako damo maksimum, onda je sve moguće. Zaista, nemam strah od bilo kojeg protivnika.

  • Kakav je kvalitet Superlige Srbije?

– S obzirom na to da imamo sedam-osam novih terena, očekujem da će ove sezone kvalitet fudbala biti daleko bolji. Smatram da će se u boljim uslovima igrati atraktivniji fudbal, te da će publika biti zadovoljna prikazanim igrama.

  • Koliko vam je kao treneru značio osvojeni trofej Kupa Srbije pobjedom nad Crvenom zvezdom sa 1:0 u finalu prošle sezone?

– Uvek znači mnogo osvajanje trofeja za klub poput Partizana. Lično, nisam razmišljao o tome koliko mi znači osvojeni trofej. Ja sam tek na početku trenerske karijere. Imam velike ambicije i razmišljam o onome što dolazi, a ne o onome što je blio.

  • Da li će se reprezentacija Srbije plasirati na Euro preko kvalifikacija ili u baražu izborenim prvim mjestom u C diviziji Lige nacija?

– Važno je samo da se Srbija kvalifikuje na prvenstvo Evrope. Put do kojeg će doći na prvenstvo je manje bitan. Najvažnije je da se plasira na šampionat Starog kontinenta.

  • Koje selekcije iz regije imaju najbolje šanse za plasman na EP?

– Mislim da sve selekcije iz naše bivše države imaju određene šanse za plasman na Euro, što su pokazale u prethodnim krugovima kvalifikacija. Neke su bile ranije na velikim takmičenjima, druge su bile blizu, ali praktično nijedan tim nije bez šanse. Fudbal na ovim prostorima je uvek bio kvalitetan, i to se sada potvrđuje. Poslednjih godina sve te reprezentacije imaju kvalitetne igrače i mogu biti konkurentne ostalim evropskim selekcijama.

Neke od njih sigurno imaju veće šanse poput Hrvatske i Srbije. Mislim da Bosna i Hercegovina igra dosta dobro i već je bila na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Slovenci su igrali na nekoliko velikih takmičenja, što dokazuje da ozbiljno rade. Nisu to male stvari i nije uopšte jednostavno učestvovati na evropskim i svetskim prvenstvima.    

Izvor: Al Jazeera