Savjeti za navijače na Mundijalu u Rusiji

Na stadionima će se moći naći hamburgeri, pomfrit i pivo, a na stadionu u Kazanju moći će se kupiti i pita s mesom (EPA)

Nakon žrijeba grupa Svjetskog nogometnog prvenstva koje će sljedeće godine biti održano u Rusiji, a koji će biti održan u petak, navijači 32 reprezentacije učesnice mogu početi planirati putovanje.

Slijede neke od bitnijih uputa koje bi im mogle biti od koristi:

Kupovina karata

Navijači samo na jedan način mogu doći do ulaznica, a to je posredstvom sajta Svjetske nogometne asocijacije FIFA-e.

No, karte nisu uvijek na prodaju već ih iz FIFA-e na prodaju puštaju u fazama, a sljedeća počinje 5. decembra. Riječ je o sistemu lutrije, pa se ne mora ostajati budnim po cijelu noć kako bi bili “prvi u virtuelnom redu”.

Iz svjetske kuće nogometa objavili su da je dodijeljeno više od 740.000 ulaznica, većinom za ruske navijače koji žele doći na utakmicu Mundijala – bez obzira na to ko igra.

Cijena karata varira od 115 do 1.100 američkih dolara za strane navijače, zavisno od protivnikâ i tribine.

Karta koja je registrovana na nekoga ne može preći na drugu osobu. To znači da će karte koje uzimaju preprodavači biti beskorisne i samo problem koji će rješavati ruska policija.

Identifikacija navijača

Karte nisu dovoljne za ulazak na stadion. Za to je potrebna identifikacijska kartica navijača, koju izdaje Vlada Rusije.

Za takvu karticu potrebno je na specijalizovanom sajtu ostaviti podatke kao što su broj pasoša, adresa i broj telefona. Te informacije obrađuje ruska sigurnosna služba FSB, koja je naslijedila sovjetski KGB. To je malo zabrinulo neke navijače.

Osim ulaska na stadione, ova indentifikacijska kartica koristit će se kao ruska viza i karta za transport. Građani većine od 32 države učesnice SP-a obično trebaju vize za ulazak u državu, što inače znači i slanje više podataka.

Identifikacijska karta može biti otkazana, što su iskusili mnogi ruski navijači tokom Kupa konfederacija kada su zvaničnici eliminisali stotine pripadnika “hardcore” navijača. Neki od njih povezani su s huliganskim incidentima na Evropskom prvenstvu 2016, no u mnogim slučajevima razlozi otkazivanja nisu bili jasni.

Snalaženje po ruskim gradovima

Bit će uspostavljene besplatne vozne linije za navijače između gradova u kojima se igraju utakmice, a iz Rusije navode da je to odlučeno kako bi se prikazala ljubav prema putovanju vozom tokom noći.

Putovanje od Moskve do Kazanja može trajati 12 sati, a iz Sankt Peterburga do Sočija iscrpljujućih 37 sati. Ono što će sigurno biti od koristi jesu kabine za spavanje u vozu.

No, mnogi od navijača će letjeti. Obično postoji tek nekoliko avionskih linija između ruskih gradova, a koje se ne odnose na letove sa četiri moskovska aerodroma. Organizatori su obećali da će dodati još linija tokom prvenstva.

Iznajmljivanje automobila u Rusiji može biti opasan poduhvat jer ova država ima jednu od najviših stopa smrtonosnih saobraćajnih nesreća.

Pravni problemi

Boravak u hotelu ili na zvaničnim lokacijama za kamp, kao što je ona otvorena u Saransku, jednostavno je, no oni navijači koji se odluče za iznajmljivanje, kao što je služba AirBnB, mogu donijeti probleme sa zakonom.

Stranci u Rusiji trebaju se registrovati kod vlasti kada dođu u novi grad ili promijene mjesto boravka. Obično postoji prostor od nekoliko dana za takvu prijavu, ali će taj period tokom SP-a trajati 24 sata.

Hoteli goste prijavljuju automatski, a navijači će morati kod sebe uvijek imati pasoše i papirologiju u vezi s registracijom.

Također, oni će morati kontaktirati s osobama koje im iznajme stan kako bi im riješili pitanje papira. Ako niste registrovani, mogli biste platiti znatnu kaznu i provesti određeni period u zatvoru.

Drugi potencijalni problemi sa zakonom mogli bi biti korištenje bespilotnih letjelica, konzumiranje cigareta kod stadiona…

Sigurnost

Treba očekivati velike mjere osiguranja kod stadiona i saobraćajnih čvorišta, gdje će biti hiljade pripadnika policije, nacionalne garde, kao i instalacije skenera kao što su na aerodromu.

Ruske snage sigurnosti rutinski koriste rasno profiliranje, naročito da zaustave ljude iz država s Kavkaza i srednje Azije na kontrolama u stanicama željeznice i metroa.

Strani navijači koji ne budu nalikovali Slavenima mogu biti mete kontrola, provjera dokumenata, premda će navijači u dresovima svojih država često biti pošteđeni toga.

Napadi ruskih huligana na engleske navijače tokom prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva postali su zlokoban predznak za Mundijal premda su veliki incidenti u Rusiji u posljednje vrijeme veoma rijetki.

Ruske snage sigurnosti upozoravaju mnoge radikalne navijače s lokalne scene da se ne približavaju stadionima gdje se igraju utakmice Mundijala, a postoji potencijal za probleme ako lokalci budu meta provokacija gostujućih timova.

Hrana i piće

Donošenje vlastite hrane u Rusiju neće biti lako kako mnogi navijači očekuju. Sankcije na uvoz hrane iz Evropske unije i drugih država, premda se ne odnose striktno na male količine, mogle bi biti problematične.

Većina ruskih gradova nudi veliki izbor jela iz raznih kuhinja, kao što su pica ili suši, no mnogi lokalci više vole začinjenu i jaku hranu gruzijskih restorana.

Na stadionima će se moći naći hamburgeri, pomfrit i pivo, a na stadionu u Kazanju moći će se kupiti i pita s mesom, po kojoj je regija i poznata.

Izvor: Agencije