Oglasi

Saveznici Revolucionarne garde vode na izborima u Iranu

U izvještaju se navodi da u parlamentu koji broji 290 zastupnika, 80 posto mandata osvojile su stranke lojalne Hamneiju.
Zvanični podaci o konačnom odazivu na izborima u Iranu bit će objavljeni tokom dana, a konačni rezultati se očekuju sutraEPA

Lista kandidata povezana sa iranskom Revolucionarnom gardom vodi na parlamentarnim izborima, javila je danas novinska agencija Fars.

Prebrojavanje glasova sa jučerašnjih parlamentarnih izbora počelo je jutros, a saveznici vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija imaju izglede za uvjerljivu pobjedu, javila je državna televizija.

U izvještaju se navodi da su do sada popunjena 42 mjesta u parlamentu koji broji 290 zastupnika, a prema informacijama Reutersa, 80 posto tih mandata osvojile su stranke lojalne Hamneiju, prenosi Tanjug.

Birališta su zatvorena u ponoć po lokalnom vremenu, nakon pet produženja kako bi što veći broj birača mogao da ispuni svoju, kako je rekao ajatolah Hamnei, ne samo građansku, nego i "vjersku" dužnost.

Veliki odziv birača

Kako prenose mediji, odziv na jučerašnjim izborima, na kojima je pravo glasa imalo 58 miliona Iranaca, bio je veliki, što je, kako navode iranski zvaničnici, pokazatelj da aktuelna vlast uživa podršku.

Zvanični podaci o konačnom odazivu bit će objavljeni tokom dana, a konačni rezultati se očekuju sutra.

Izlaznost se smatra ključnom mjerom podrške iranskom rukovodstvu u vrijeme kada se ekonomija suočava sa pritiskom sankcija koje su dovele do diplomatske izolacije zemlje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.