Saveznici obilježavaju 75. godišnjicu ‘Dana D’

Na godišnjici iskrcavanja u Normandiji okupili su se i preživjeli učesnici desanta (EPA)

Obilježavanje 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, u nazočnosti predsjednika Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa, te britanske premijerke Therese May održava se u četvrtak u francuskom mjestu Colleville-sur-Mer.

Državnici su u Francuskoj, u blizinu pješčanih plaža gdje je savezničke vojnike dočekala kiša metaka i topničkih granata u jutro 6. lipnja 1944. godine, odali počast poginulim savezničkim vojnicima.

Samo prvi dan iskrcavanja izginulo ih je više od 10.000. Ukupno se, u najvećoj pomorskoj invaziji u povijesti koja je uvelike doprinijela okončanju Drugog svjetskog rata, na francuske obale iskrcalo 150.000 vojnika.

Na komemoraciji su Macron i May zahvalili veteranima, te svima onima koji su žrtvovali živote tokom iskrcavanja u Normandiji.

“Ako se može reći da je jedan dan odlučio sudbinu narednih generacija, u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Europi i svijetu, taj dan je bio 6. lipnja 1944. godine”, rekla je May. 

Trump: Žrtvovali su živote za opstanak slobode

Macron je zahvalio veteranima i “svima onima koji su poginuli kako bi Francuska ponovo mogla biti slobodna”.

Trump i kanadski premijer Justin Trudeau također su došli na ceremoniju na normandijskoj obali.

Trump je pohvalio veterane “Dana D” kao “neke od najvećih Amerikanca koji će ikada živjeti”. 

Obraćajući se okupljenima na komemoraciji, upriličenoj na groblju u blizini plaže Omaha, Trump je podsjetio kako je na današnji dan, prije 75 godina, najmanje 10.000 ljudi žrtvovalo svoje živote “ne samo zbog kolega iz vojske i zbog svojih zemalja, već radi opstanka slobode”, prenosi AP. 

“Vi ste ponos naše nacije”, poručio je Trump.

Prema njegovim riječima, vojnici koji su sudjelovali u desantu su “dali primjer, koji nikad neće zastarjeti. 

Bez Vladimira Putina

Na komemoraciji nema ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je bio pozvan na 70. godišnjicu 2014. godine, iako su se te godine njegovi odnosi sa Zapadom strmoglavili zbog slanja ruske vojske u istočnu Ukrajinu i pripojenja Krima.

“Francuski poziv za komemoraciju […] nije inicijalno sadržao poziv službenom izaslanstvu iz Moskve da prisustvuje tom događaju. Poziv ni po formi, ni po sadržaju nije imao za temu dolazak službene delegacije iz Moskve”, izjavio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, a prenose ruski medijii.

Iz Kremlja je potvrđeno da će Rusiju na komemoraciji u Normandiji predstavljati diplomat iz veleposlanstva u Parizu.

Operacija počela iz Portsmoutha

Dan ranije, u srijedu, godišnjica iskrcavanja savezničkih vojnika obilježena je u Portsmouthu, na jugu Engleske, na ceremoniji kojoj su nazočili britanska kraljica Elizabeta II, premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australski premijer Scott Morrison, njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump.

Upravo su iz Portsmoutha tisuće brodova isplovile prije 75 godina pod okriljem noći.

Zračni, kopneni i pomorski udar na Normandiju rezultirao je oslobađanjem zapadne Europe od nacističkog režima.

Invazija, kodnog imena “Operacija Overlord”, i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale.

Izvor: Agencije