Saudijsko prikrivanje: Khashoggija ubili roboti i duhovi

Turski zvaničnik izjavio je za 'Middle East Eye' da turske vlasti nemaju informacije koje bi mogle potvrditi prodaju zgrade (AP)

Piše: Sayed Ahmed Al-Khader

Savjetnik, zvaničnik, građanin, zapovjednik misije i vođa grupe; titule i opisi bez navođenja imena, stoji u saopćenju saudijskog državnog tužilaštva izdatom u četvrtak vezano za osobe koje su umiješane u ubistvo Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

Nakon sedmica negiranja, donositelji odluka u Rijadu došli su zaključka da se ubistvo Khashoggija mora priznati i potvrditi autentičnost turskog narativa o tome da je njegovo tijelo raskomadano kako bi ga se riješilo.

Međutim, saudijska retorika se nije oslobodila tereta poricanja. U svakoj rečenici saopćenja može se nazrijeti krivnja i želja za negiranjem i prikrivanjem.

Način na koji su se ubice riješile Khashoggijevog tijela odrazio se i na način pisanja saopćenja i predstavljanja ubica, kao da je riječ o duhovima ili mašinama koje su se ponašale mehanički bez odgovornosti pred bilo kim.

U prvom paragrafu saopćenja se navodi da je „incident“ počeo 29. septembra, „kada je naređeno da se žrtva vrati uz uvjeravanje, a ako ne pristane, onda silom. Naredba je došla od bivšeg zamjenika šefa obavještajne službe koji je izdao zapovijed vođi misije“.

Još u prvom paragrafu je primjetno skrivanje i obmanjivanje. Navodi se riječ „incident“, a trebalo je navesti „počelo je planiranje“, jer „incident“ ne počinje nego se događa. Zatim, naglasiti da se isti zbio u Istanbulu, a ne Rijadu.

Zapravo, Saudijska Arabija je priznala planiranje ubistva, međutim, autore saopćenja i dalje drži strah od transparentnosti, pa se skrivaju iza riječi i slova.

Iako je Saudijska Arabija odlučila da zvanično žrtvuje general-majora Ahmeda al-Asirija, zamjenika šefa obavještajne službe, u saopćenju se ne navodi njegovo ime. Umjesto toga se samo na jednom mjestu spominje bivši šef obavještajne službe.

Izraz „bivši“ spomenut je u saopćenju osam puta, jer se tužilaštvo nije usudilo povezati radnje kaznenog djela s imenima Al-Asiri i Saud al-Qahtani – možda zbog njihove bliskosti sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Tužiteljstvo se bez ikakvog opravdanja sakriva iza instrumenta identifikacije kada je riječ o šefu ćelije koja je planirala ubistvo, spominjući ga u saopćenju kao „vođu misije“, bez navođenja njegovog imena ili opisa, iako prethodno nije spomenut u tekstu.

Izraz „misija“ se spominje osam puta, dok su uobičajeni termini u ovoj oblasti izostavljeni, poput ćelije, odreda za ubijanje, zločinaca.

Rečenice koje otkrivaju

U četvrtom paragrafu, jezik je iznevjerio autore saopćenja, koji su htjeli umanjiti ulogu bivšeg savjetnika (Al-Qahtanija) istovremeno naglašavajući da je on taj koji usmjeravao, poticao, naređivao i zabranjivao.

Da je riječ o Al-Qahttaniju može se zaključiti iz samog saopćenje u kojem stoji: „Pomenuti savjetnik se sastao s vođom misije i pregovaračkim timom kako bi im predočio neke korisne informacije o zadatku na osnovu svoje stručnosti u oblasti medija i uvjerenja da su žrtvu iskoristile organizacije i države neprijateljski usmjerene prema kraljevini, i da boravak ove osobe izvan zemlje predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost države, podstičući ekipu da ga uvjere da se vrati u zemlju i da bi to bio veliki uspjeh za misiju“.

Međutim, tužilaštvo je napravilo propust u četvrtom paragrafu, što otkrivaju naredna dva paragrafa.

Iako je izgledalo da Al-Asiri i Al-Qahtani drže konce u svojim rukama, protiv njih se okrenuo vođa misije, čak i prije nego što je tim napustio Rijad. On je zatražio pomoć od forenzičara koji nije dobio dozvolu od svog nadređenoga, navodi se u nastavku.

Ovim saopćenjem se javnost pokušava uvjeriti da je forenzički stručnjak pristao da putuje kako bi učestvovao u otmici iako nije dobio naredbu od bilo kojeg službenog organa.

U sedmom paragrafu saopćenja se spominje novi opis, a to je „šef pregovaračke skupine“. Međutim, strah od otkrivanja i dalje dominira retorikom, zbog čega nisu naveli ime ove osobe.

Šef skupine je predstavljen kao da je riječ o zlom robotu koji, kao prvo, nije imenovan, drugo, ponaša se kao mašina koja djeluje na vlastitu ruku i, treće, ne ustručava se da počini ubistvo kada se suoči i sa najmanjom preprekom.

„Ustanovio je, nakon proučavanja situacije u konzulatu, da neće moći premjestiti žrtvu na sigurno mjesto u slučaju da pregovori propadnu. Donio je odluku da ga ubije ako pregovori ne uspiju“, stoji u saopćenju.

I u ostalim paragrafima se nastavlja izbjegavati spominjanje imena, iako se ime Khashoggi danima ponavlja širom svijeta. Saudijsko tužilaštvo ga u osmom paragrafu radije naziva građaninom koji je žrtva, gdje priznaju da je vezan, da mu data injekcija i da je ubijen.

Odabir riječi

U narednom paragrafu se dolazi do „naredbodavaca i izvršitelja ubistva i njihovog broja (5) osoba koji su to priznali i čije se izjave podudaraju“, no opet su izostala njihova imena.

Kada je saopćenje stiglo do toga kako su se riješili tijela, o čemu se govori u desetom paragrafu, upotrijebljen je izraz „rasparčali“ umjesto raskomadali tijelo.

Možda su ublažavanjem htjeli izraziti poštivanje prema žrtvi kao ljudskom biću, međutim, ovakav potez se ne može posmatrati odvojeno od konteksta umanjenja brutalnog zločina i pokušaja da se njegova žestina ubije izrazima skrivanja i srama.

Od 11. do 16. paragrafa, tužilaštvo nabraja detalje poput pokvarenih kamera u konzulatu, iznošenja tijela iz objekta i uklanjanja odjeće žrtve.

Autori saopćenja su koristili izraze poput: jedna soba, dvije i pet osoba, pet osoba, bez spominjanja njihovih imena, titula ili opisa.

Saopćenje ne sadrži niti jedno ime, bez obzira da li je riječ o nadležnim osobama u Rijadu ili timu koji je putovao u Istanbul kako bi obavio „zadatak“.

Nakon „dužih jezičkih akrobacija“, tužilaštvo u 17. paragrafu otvoreno obraća javnosti da su se vođa misije i šef pregovaračke skupine dogovorili da podnesu lažni izvještaj bivšem zamjeniku šefa obavještajne službe u kojem se navodi da je građanin nad kojim je počinjen zločin napustio konzulat bez ikakvih problema.

Izvor: Al Jazeera