Saudijsko-emiratska koalicija optužena za uništavanje 80 posto jemenskih starina

Jemen obiluje kulturno-historijskim blagom, čiji je veliki dio uništen u ratu (Al Jazeera)

Zaljevski institut za demokratiju i ljudska prava (GIDHR) optužio je snage saudijsko-emiratske koalicije da ciljaju kulturne, turističke i historijske objekte u Jemenu, kršeći međunarodne standarde humanitarnog prava.

Te optužbe iznesene su u izvještaju GIDHR-a pod nazivom “Ratni zločini u Jemenu: ciljanje kulturnih i historijskih objekata”.

Izvještaj dokumentira podatke o oblicima napada usmjerenih na kulturne, turističke i historijske objekte. Na osnovu onoga što je zabilježeno GIDHR je utvrdio da su ogromne razmjere uništavanja jemenskih kulturnih dobara očito kršenje zaštite koju pružaju ratni zakoni i da arheološka nalazišta nisu bila zaštićena u skladu sa standardima međunarodnog humanitarnog prava.

Krađa i krijumčarenje

Sa svoje strane, voditelj Instituta Yahya Alhadid rekao je da se ratni zločini usmjereni protiv arheoloških, turističkih i vjerskih nalazišta u Jemenu ne zaustavljaju samo na direktnom ciljanju i uništenju, koje je obuhvatilo približno 80 posto jemenske kulturne baštine, nego su uzrokovali i “propadanje ovog naslijeđa zbog opsade i ratnih uvjeta, koji su onemogućili nadležnim organima da vode brigu i pruže odgovarajuće okruženje za očuvanje tog kulturno-historijskog blaga, čime su čovječanstvo i buduće generacije izgubile priliku da se s time upoznaju”.

Dodao je: “Mnogi su artefakti ukradeni, opljačkani i prokrijumčareni, posebno prema Saudijskoj Arabiji i Emiratima, koji pokušavaju svim raspoloživim sredstvima uništiti Jemen i sve aspekte civilizacije i života u njemu. Dobili smo i neke informacije o tome da su mnogi jevrejski rukopisi ukradeni i prokrijumčareni u cionistički entitet.”

GIDHR je pozvao na pokretanje međunarodne istrage o napadima koji su bili usmjereni na te ciljeve, kao i da se otkrije vrsta oružja korištena u tim aktivnostima i zemlje koje ga proizvode kako bi se osigurala pravednost u procesuiranju tih zločina.

Izvor: Al Jazeera