Saudijsko-emiratska koalicija najavila žestoku odmazdu Husima

Rakteni napad je dokaz da su Husi nabavili novo, napredno oružje, tvrdi Saudijska Arabija

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je saopćila da će „provesti žestoku akciju“ kako bi odvratila pripadnike pokreta Husi, nakon što su jemenski pobunjenici izveli raketni napad na aerodrom Abha u Saudijskoj Arabiji u kojem je povrijeđeno najmanje 26 ljudi.

Turki al-Malki, glasnogovornik koalicije, kazao je da je raketni napad „dokaz da je ova teroristička milicija nabavila novo napredno oružje i da dokaz nastavka podrške iranskog režima i vođenja prekograničnog terorizma“.

Pobunjenici Husi, koji su izloženi stalnim bombardiranjima koalicije od marta 2015, što je dovelo do velikog broja civilnih žrtava, pojačali su napade raketama i dronovima preko granice u proteklim sedmicama.

U saopćenju objavljenom u srijedu, koalicija je saopćila da je projektil pogodio hol za dolaske aerodroma Abha, te izazvao materijalnu štetu. Tri žene i dvoje djece su među povrijeđenim, a oni su saudijskog, jemenskog i indijskog državljanstva, dodaje se.

Osam osoba je odvedeno u bolnicu, dok je ljekarska pomoć ostalim pružena na licu mjesta.

Ovaj napad bi mogao predstavljati ratni zločin i dokazati da su Husi nabavili „napredno oruže od Irana“, saopćila je koalicija, obećavši da će „na vrijeme poduzeti hitne mjere“ u odgovoru.

Do trenutka objave članka nije bilo odgovora Irana, koji je negirao da naoružava Huse.

Prijetnja sigurnosti

Evropska unija je saopćila da „takav provokativni napad predstavlja prijetnju regionalnoj sigurnosti i potkopava politički proces koji UN predvodi u Jemenu“.

Televizija Almasirah, povezana sa Husima, izvijestila je da su snage pokreta Husi izvele napad krstarećom raketom na aerodrom Abha, koji se nalazi 200 kilometara sjeverno od granice sa Jemenom i koji je veza za domaće i regionalne letove.

Savez predvođen Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) je intervenirao u Jemenu 2015. kako bi pokušali da vrate na vlast međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija kojeg su protjerali Husi.

Pobunjenici su u srijedu insistirali da imaju pravo da se brane, suočeni s petogodišnjim bombardiranjima koja predvodi Saudijska Arabija te sa zračnom i pomorskom blokadom.

„Nastavak agresije i opsade Jemena petu godinu zaredom, zatvaranje aerodroma u Sanai te odbacivanje političkog rješenja je dovelo do toga da je neizbježno da se naš narod brani“, kazao je glasnogovornik Husa, Mohammed Abdulsalam, prenijela je televizija Almasirah.

Do napada na Abhu je došlo u periodu kada je saudijsko-emiratska koalicija pojačala zračne napade na položaje Husa u sjevernoj jemenskoj pokrajini Hajjah.

Pobunjenici su također pojačali svoje napade raketama i dronovima na kraljevinu tokom porasta tenzija između Irana i SAD-a, glavnog saveznika Rijada. U utorak je zvanična Saudijska informativna agencija (SPA) objavila da su saudijske protuzračne snage presrele dva drona Husa koji su u ponedjeljak za metu imali Khamis Mushait na jugu kraljevine. Napad nije izazvao štetu niti su zabilježene žrtve, dodala je agencija.

Napadi Husa

Pobunjenici su kazali da im je meta bila zračna baza Kralj Khalid u blizini Khamis Mushaita.

Prošlog mjeseca su saudijske zračne snage također srušile dron napunjen bombama, koji su pobunjenici Husi poslali na aerodrom Jizan, u blizini južne granice sa Jemenom, saopćila je koalicija.

Dvije naftne bušotine u Saudijskoj Arabiji su pogođene dronovima Husa, što je dovelo do manje obustave snabdijevanja, što jasno ukazuje na skok mogućnosti napada dronovima Husa.

Komentirajući raketni napad na aerodrom Abha, Al Jazeerin Mohammed Al-Attab je kazao da taj incident dokazuje da je propao cilj koalicije da uništi raketne kapacitete Husa, što je pružilo priliku pobunjenicima da uzvrate.

„Husi (…) kažu da su ovakvi napadi osveta za saudijsku eskalaciju i njihove napade na civilna područja tokom proteklih četiri godine“, rekao je Al-Attab u izvještavanju iz jemenske prijestolnice Sanaee.

„Oni su ubili mnogo civila, ovaj brutalni rat je čak pogađao vjenčanja, sahrane, tržnice i bolnice“, dodao je on.

Hussain Bukhati, novinar blizak Husima, kazao je za Al Jazeeru da je raketni napad dio napora grupe da uzvraća koaliciji napadima „oko za oko“, dodavši da snage Husa u Sanai još imaju planiranih „napada iznenađenja“.

Bukhati je kazao da je ovo drugi put da su Husi koristili krstareće rakete, a prvi put je grupa koristila takvu raketu u napadu na nuklearnu elektranu koja se gradu u UAE-u.

Porast nasilja dolazi u periodu kada propadaju mirovni napori predvođeni UN-om unatoč prošlomjesečnom unilateralnom povlačenju pobunjenika iz ključne luke Hodeidah na Crvenom moru.

Jemenska vlada je optužila izaslanika UN-a, Martina Griffithsa, da je naklonjen pobunjenicima unatoč tome što mu je Vijeće sigurnosti u ponedjeljak ponovno iskazalo podršku.

U sukobu u Jemenu su ubijeni deseci hiljada ljudi, uglavnom civili, saopćile su humanitarne agencije.

On je doveo do, kako UN naziva, najveće humanitarne krize u svijetu, gdje 24,1 milion ljudi – više od dvije trećine stanovništva – treba pomoć.

Izvor: Al Jazeera i agencije