Saudijski vladari ‘tjeraju’ narod od religije ka nacionalizmu

Ne zna se koji su podaci preuzeti sa telefona Jeffa Bezosa (EPA)

Američki portal The National Interest objavio je članak autora Ryana Bohla u kojem kaže da je Saudijska Arabija u odnosima između vlasti i naroda jedan radikalni model zamijenila drugim.

Autor upozorava da Saudijska Arabija počinje usvajati ekstremni nacionalizam kao spas za popravljanje zategnutih odnosa između njenih vladara i naroda, s obzirom na to da su oslabili njeni osnovni vjerski i ekonomski stubovi.

Dok Saudijska Arabija prilagođava svoj društveni ugovor okrećući se nacionalizmu i udaljavajući se od religije, oduzima utjecaj vjerskim radikalima koji su već dugo predstavljaju nužno obilježje ugleda i sigurnosti ove zemlje, izjavio je Ryan Bohl, analitičar Stratfora, privatne obavještajne agencije sa sjedištem u Austinu, Texas.

MBS i hipernacionalistički pomoćnici

Bohl u svom tekstu navodi da Saudijska Arabija ovakvim pristupom daje snagu “novom obrascu” radikalizma, utemeljenom na “pretjeranom patriotizmu”.

Smatra da ovaj trend predstavlja stvarnu prijetnju ne samo za ugled ove zemlje, nego i za njene znatno slobodoumnije zaljevske susjede i za aspekte “osjetljivih” odnosa Saudijske Arabije sa Zapadom.

Ovaj američki politički analitičar piše kaže da saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i njegovi hipernacionalistički pomoćnici, poput bivšeg savjetnika u kraljevskom divanu Sauda al-Qahtanija i njegovih pomoćnika u Centru za studije i medijska pitanja, provede dalekosežnu kampanju protiv aktivista, akademskih radnika, utjecajnih i ličnosti iz javnog života, s ciljem da se društveni ugovor u Saudijskoj Arabiji što prije transformira u pretjerani nacionalizam i patriotizam, nakon što je bio zasnovan na religiji i plemenu.

Bohl napominje da je dugogodišnja odanost vjerskom establišmentu pomogla da se ojača odnos između saudijskog društva i monarhije.

Koncept pretjeranog patriotizma

Međutim, trend religioznosti počinje se mijenjati, potkopavajući političku moć vjerskih učenjaka da oko sebe okupe sljedbenike.

Autor smatra kako su nacionalizam i pretjerani patriotizam relativno novi pojmovi u Saudijskoj Arabiji.

Njeni bivši kraljevi obično su nacionalizam smatrali “opasnim koketiranjem” s antimonarhijskim, panarapskim nacionalizmom, koji je zagovarao nekadašnji egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser.

Međutim, Saudijska Arabija sada prihvata koncept pretjeranog patriotizma kako bi ojačala svoj društveni ugovor, navodi autor.

Usko povezano s tim, dolazi do uspona hipernacionalističkog pokreta, koji se oslanja uglavnom na mlade muškarce, koji “lutaju” po stranim društvenim medijima.

Bohl vjeruje da ovi mladi ljudi pomažu u oblikovanju saudijskog narativa o događajima i u definiranju novih crvenih linija koje Rijad mora uzeti u obzir pri izradi svoje politike.

Mladi fanatici protiv Katara i Irana

Samo u 2018. godini ova omladina je uspjela raspiriti tenzije između Saudijske Arabije i Kanade, radovati se hapšenju saudijskih aktivistkinja za ljudska prava, pohvaliti masovna pogubljenja političkih protivnika, iznijeti opravdanja za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i podići napetosti s Iranom.

Prema autoru, ovi “radikalni nacionalisti” su dokazali da predstavljaju prijetnju za ugled Saudijske Arabije i njenu politiku u kontekstu nastojanja ove države da privuče strana ulaganja i održi strateške saveze.

Autor piše kako su ovi saudijski nacionalistički fanatici pokazali krajnju netoleranciju prema pojedinim zaljevskim državama, o čemu govori i slučaj blokade Katara.

Bit će veoma teško ugušiti taj duh netolerancije ako Rijad ikada odluči riješiti problem blokade s Dohom.

Bohl očekuje da bi se Sultanat Oman i Kuvajt u budućnosti mogli suočiti s žešćom ljutnjom ovih saudijskih nacionalista.

Poprimanje nacionalističke boje

Napominje kako bi se sultan Qaboos bin Said mogao posebno naći pod pritiskom Rijada, “imajući u vidu nezavisnost koja karakterizira njegove stavove, pogotovo po pitanju Katara i Irana”.

Također, dugotrajni teritorijalni spor Kuvajta sa Saudijskom Arabijom oko naftnih granica također će sve više poprimati nacionalističke boje, koje prije nisu bile prisutne.

Autor zaključuje kako bliski saveznici Saudijske Arabije mogu otkriti da će s većim zamahom nacionalizma u Saudijskoj Arabiji umovi dužnosnika ove zemlje postajati sve zatvoreniji.

Izvor: Agencije