Saudijski učenjak zbog tvita sklonjen sa pozicije imama

Kada se na Twitteru proširila vijest o tome da je šejh Saleh al-Maghamsi razriješen s funkcije imama, pojedini korisnici nisu krili svoju radost (Društvene mreže)

Piše: Ahmad Rawi

Saleh al-Maghamsi, poznati saudijski učenjak, posao vjerskog službenika u džamiji Al-Salam u gradu Medini počeo je obavljati 1987. godine. U mladosti je pisao pisma hodočasnicima i radije čitao novine nego kupovao sebi večeru. Nakon što je nedavno objavio tvit u kojem poziva da se oslobode zatvorenici kako bi se “uklonila nevolja i okončala epidemija”, saudijske vlasti su ga smijenile sa sadašnje pozicije imama džamije Kuba u Medini.

Šejh je kasnije uklonio svoju objavu sa Twittera, kojom je aludirao na pandemiju korona virusa u Saudijskoj Arabiji i 170 zemalja drugih zemalja te činjenicu da je bolest odnijela živote više od 40.000 ljudi širom svijeta. Kada se na Twitteru, najkorištenijoj platformi u Saudijskoj Arabiji, proširila vijest o tome da je šejh Maghamsi razriješen sa funkcije imama 29. marta, pojedini korisnici nisu krili radost.

Razriješenog imama optužili su da je pripadnik Muslimanske braće i “sufija”, što je izgledalo kao pokušaj opravdavanje smjene šejha time da je u pitanju njegova ideološka pozadina, a ne zbog objave tvita, koji je shvaćen kao želja da se oslobode zarobljenici savjesti.

‘Velika pobjeda za slavu islama’

Na istim računima na Twitteru pozdravljena je odluka da na poziciju šejha Maghamsija imenuje šejh Soleiman al-Rehaili, a pohvaljeni su i potezi koje je poduzeo ministar vakufa i islamskih poslova Abdul-Latif Al al-Sheikh. Šejh Rehaili je poznat kao univerzitetski predavač, a povremeno je gostovao i u emisijama na vjerskim televizijskim kanalima.

Šejh Maghamsi je široj javnosti postao poznat kada je održao govor na svečanosti organiziranoj u čast posjete kralja Abdullaha Medini 12. jula 2009. godine. Maghamsi ja tada stao pred kralja kako bi pohvalio osnivanje Vijeća odanosti, što je vidio kao primjenu principa šure ili savjetovanja u islamu. U govoru je pohvalio i poziv kralja Abdulaha na međureligijski dijalog, smatrajući to “velikom pobjedom za slavu islama”.

Šejh je dospio u centar pažnje, a nakon što su se ugasile kamere toga dana, stvari više nisu bile iste. Maghamsi je stekao veliku popularnost te postaje gost na sastancima uglednika i misionarskim forumima u Saudijskoj Arabiji i inostranstvu. Satelitski kanali su se utrkivali da ga ugoste kako bi održao vjerska predavanja ili odgovarao na pitanja gledatelja.

Popularnost šejha je rasla te počinje održavati predavanja na kojima tumači Kur'an. Iznosio je pravna mišljenja na koja nisu blagonaklono gledali neki od “klasičnih” učenjaka. Smatrali su da neki od Maghamsijevih napora na definiranju pravnih propisa predstavljaju otvaranje zatvorenih vrata.

Potom na  poziciju princa prijestolonasljednika dolazi princ Mohammed bin Salman, za kojeg se od samog početka znalo da se udaljava od tradicionalne škole u pravnim decizijama. Princ je davao prednost mladim glasovima, među kojima je i šejh Maghamsi, jer mogu ići ukorak s “Vizijom 2030” i ostvariti njene ciljeve daleko od Sahwe i njenih predstavnika.

Fetva da ‘muzika nije zabranjena’

Saudijska istraživačica, koja je željela ostati anonimna zbog trenutnih okolnosti, komentirajući vijest o razrješenju Maghamsija sa pozicije imama u džamiji u Medini, izjavila je za Al Jazeeru da je “prijestolonasljednik pokazivao interes za šejha Maghamsija zbog njegove popularnosti među mladim ljudima, pa čak i onima koji nisu religiozni”.

Šejhov ugled, elokventnost i emotivnost privukli su široku publiku. Na društvenim mrežama su tokom ramazana, ali i cijele godine, kružili videosnimci s emotivnim šejhovim predavanjima i gostovanjima u televizijskim programima. Pored toga, šejhovi odgovori na pitanja gledatelja u njegovim emisijama pokazuju razumijevanje i podršku kako bi mogli prevazići počinjene greške, bez osuđivanja njihovih postupaka.

Prihvaćenost među mlađom populacijom povećala se kada je šejh 2014. godine preko TV ekrana objavio fetvu da “muzika nije zabranjena”. To je izazvalo nezadovoljstvo među sljedbenicima tradicionalne vjerske škole u Saudijskoj Arabiji, na čelu sa šejhom Salehom al-Fawzanom. Čak je i Soleiman al-Rehaili, Maghamsijev nasljednik na poziciji imama u džamiji Kuba, izjavio u to vrijeme kako je dopuštanje slušanja muzike “pogrešan stav”.

Pojavljivanje šejha Maghamsija na televizijskim ekranima i izražavanje podrške Bin Salmanovoj viziji, zatim takmičenjima u pamćenju i čitanju Kur'ana, u organizaciji Generalne uprave za sektor zabave, kao i izjave o zvaničnim projektima koje su objavljivane u saudijskoj štampi ojačale su šejhovu vezu s novim saudijskim prijestolonasljednikom. Tako je Maghamsi postao jedan od Bin Salmanovih najistaknutijih ljudi. U periodu nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u oktobru 2018. godine šejh je gostovao u informativnim emisijama u zemlji i iznosio svoje mišljenje o “incidentu”.

Odluka da se šejh Maghamsi ukloni sa minbera (propovjedaonice) u džamiji Kuba, sa koje je govorio više od 14 godina, donesena je bez obrazloženja zvaničnih izvora koji je razlog za to. Međutim, može se primjetiti da je Maghamsijev tvit, za koji se vjeruje da je razlog njegovog razrješenja sa dužnosti, došao paralelno s kampanjom koju su pokrenuli saudijski aktivisti na Twitteru.

Branitelji ljudskih prava iza rešetaka

U kampanji se od saudijskih vlasti traži da oslobode političke i druge zatvorenike iz zatvora, koji su, kako navode međunarodni izvještaji o ljudskim pravima i pokazuju procurile fotografije, prenatrpani i nedostaju im elementi zdravstvene zaštite. Sve to može dovesti do značajnog porasta slučajeva zaraze korona virusom, do te mjere da saudijske zdravstvene vlasti možda neće moći podnijeti takvu situaciju.

Organizacija za podršku ljudskim pravima ALQST, sa sjedištem u Londonu, izvijestila je u jednom od svojih izvještaja za 2017. godine da su “zarazne bolesti raširene u saudijskim zatvorima” i da je dokumentirala smrtne slučajeve zbog bolesti, kao i to da saudijske vlasti nisu poduzele ozbiljne korake kako bi spriječile ponavljanje istih situacija. U izvještaju se navodi da deseci zatvorenika spavaju zajedno na zatvorskom podu, u hodnicima i između odjeljenja općeg zatvora u Meki.

Nakon izbijanja pandemije korona virusa ove godine, ALQST je pozvao saudijske vlasti da “obave detaljnu reviziju i smanje broj zatvorenika, tako što će hitno osloboditi ‘najmanje opasne’ pritvorenike i zatvorenike”, uključujući osuđenike ili pritvorenike kojima se sudi za nenasilne zločine, zatim administrativne zatvorenike i one za koje ne postoji opravdanje za dalje zadržavanje u zatvoru”.

Šejh Maghamsi je smijenjen sa pozicije imama u džamiji Kuba, dok su dvojica šejhova, Khaled al-Shehri i Ibrahim al-Dwish, uhapšeni istog dana, zbog iznošenja svog mišljenja. Ovakva dešavanja podsjećaju u kakvoj se situaciji nalazi sloboda izražavanja u Saudijskoj Arabiji, o čemu govori i izvještaj Amnesty Internationala za 2019. godinu, u kojem piše da se “svi branitelji ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji nalaze iza zatvorskih rešetaka”.

Izvor: Al Jazeera