Oglasi

Saudijski učenjak preživio atentat

Šeika Ayeda al-Qarnija ranio je nepoznati napadač nakon predavanja koje je održao na Filipinima.
Qarni nije teško ozlijeđen u napaduAl Jazeera

Saudijski šejh Ayed al-Qarni zadobio je lakše ozljede u oružanom napadu na jugu Filipina, kazao je za Al Jazeeru njegov zet Awad al-Qarni.

Uoči napada šeik Qarni je držao predavanje na Mindanao univerzitetu u gradu Zamboanga.

Jedan od napadača je uhapšen, a drugi je ubijen u obračunu sa filipinskim snagama sigurnosti.

Šejhov zet Awad negirao je vijesti da su u atentatu ubijeni Qarnijevi pratioci.

U napadu je ozlijeđen i vjerski ataše u Saudijskoj ambasadi Turki al-Sayegh.

Awad ističe da je telefonom razgovarao sa Qarnijem i njegovim pratiocima, te da se svi osjećaju dobro. Agencija AFP je prenijela izjavu lokalnog policijskog zvaničnika da se Qarni nalazi na liječenju u bolnici i da njegove ozljede nisu opasne.

Šejh Awad dodaje da su se filipinske snage sigurnosti sukobile sa napadačima Filipincima i da je jedan ubijen, a drugi uhapšen.

Motivi napada

Još nisu poznati motivi napada na šejha Ayeda al-Qarnija. Njegov zet Awad vjeruje da se radi o kontinuiranim napadima na saudijske diplomate u području istočne Azije u posljednje vrijeme.

"Nema opravdanja za ovakav teroristički napad na umjerenog misionara, poznatog po blagom tonu i naravi", kazao je Awad za Al Jazeeru.

Svjetsko vijeće islamskih učenjaka osudilo je atentat na šejha. Generalni sekretar Vijeća Ali Karadagi ocijenio je da se radi o "terorističkom i kriminalnom" aktu.

Karadagi je pozvao Filipinsku vladu da šejhu pruži sigurnosti i adekvatnu njegu u bolnici, te da što prije rasvijetli okolnosti napada i kazni počinioce i nalogodavce.

Šejh Qarni je uoči napada na Twitteru objavio kako je održao predavanje pred mnogobrojnom publikom.

J.M. Berger, autor knjiga o grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavio je na Twitteru kako se Qarni nalazio na ISIL-ovoj listi za odstrel, objavljenoj u časopisu Dabiq.

Saudijski mediji Qarnija opisuju kao vodećeg islamskog učenjaka u toj zemlji.

Autor knjige Islamsko buđenje Stephane Lacroix uvrstio je Qarnija među najpoznatije saudijske misionare. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.