Saudijski tužitelj: Khashoggi je ubijen s predumišljajem

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu (Arhiva)

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu učinjeno je “s predumišljajem”, objavila je saudijska državna televizija u četvrtak, prenosi Middle East Eye.

U saopćenju saudijskoj državnoj agenciji SPA, javni tužitelj je naveo kako je ta procjena zasnovana na osnovu dokaza koje su dale turske vlasti.

“Informacije turskih vlasti ukazuju kako je čin osumnjičenih u slučaju Khashoggi izvršen s predumišljajem”, naveo je državni tužitelj.

Saudijski zvaničnici su prvobitno tvrdili kako je Khashoggi napustio zgradu konzulata nakon njegovog nestanka poslije ulaska u zgradu 2. oktobra.

Oni su kasnije priznali kako je preminuo u konzulatu, ali su za njegovu smrt krivili fizički obračun s ljudima u ovom diplomatskom predstavništvu Saudijske Arabije, da bi narednih dana kazali da je ubijen gušenjem.

Erdogan: Žrtva užasnog ubistva

Turski istražitelji sumnjaju kako je Khashoggi ubijen i raskomadan u planiranoj operaciji.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u utorak rekao kako je saudijski novinar žrtva “užasnog ubistva” i naveo kako Turska neće prihvatiti da za ubistvo budu okrivljeni nižerangirani sigurnosni i obavještajni zvaničnici.

On je istakao kako je Saudijska Arabija uhapsila 15 sumnjivih osoba, državljana ovog kraljevstva, koji su doputovali avionom u Istanbul netom prije napada, kao i tri lokalna uposlenika konzulata.

Slučaj baca sjenu na djelovanje saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, nakon što je Middle East Eye objavio kako je najmanje sedam od 15 sumnjivih osoba koji su došli u Istanbul bili članovi njegovog ličnog osiguranja.

Bin Salman: Nema opravdanja

Govoreći na investitorskoj konferenciji u Rijadu u srijedu, bin Salman je ubistvo Khashoggija opisao kao „užasan zločin za koji nema opravdanja“.

On je kazao kako saudijske vlasti sarađuju sa Turskom na ovom slučaju.

„Bez sumnje, današnja saradnja saudijskih i turskih vlasti je jedinstvena i mi znamo kako mnogi koriste ovu bolnu stvar da naprave jaz između Saudijske Arabije i Turske“, dodao je princ.

Saudijski zvaničnici su ranije rekli novinskoj agenciji Reuters kako bin Salman nema informacija o ubistvu i kako nije bilo naredbi da Khashoggi bude ubijen ili otet.

Nekoliko visokopozicioniranih osoba bliskih bin Salmanu je u subotu otpušteno, među njima su general-major Ahmed al-Assiri, čelnik obavještajaca, te bliski savjetnik prijestolonasljednika Saoud al-Qahtani.

Izvor: Agencije