Oglasi

Saudijski režim ne predstavlja islam

Afera Khashoggi je novi razlog zbog čega svijet mora odbaciti pretpostavku da Kraljevstvo predstavlja Islam.
Saudijska Arabija je 19. oktobra priznala kako je novinar Jamal Khashoggi ubijen u njenom konzulatu u Istanbulu, kazavši kako je ubijen u fizičkom sukobuReuters

Nedavni nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija uperio je svjetske prste ka saudijskoj Vladi, preciznije rečeno ka njenom de-facto lideru, prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

Khashoggi, saudijski državljanin koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama zbog njegovih kritika na račun saudijskog režima, zadobio je poštovanje publike koja čita njegove političke komentare i na arapskom i na engleskom jeziku. Posljednji put je živ viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra gdje je došao da dobije dokumente koji su mu trebali da oženi svoju tursku vjerenicu.

Špekulacije da je bin Salman naredio njegovu otmicu, ili o ubistvu pod pokroviteljstvom države, preuzele su primat i dominaciju u diskusijama na najjačim medijima i društvenim mrežama gdje se govorilo o vjerovatnoj sudbini nestalog novinara. Saudijske vlasti su napokon 19. oktobra priznale kako je Khashoggi ubijen u istanbulskom konzulatu ove države. Priznanje je samo potvrdilo zaključak koji su mnogi imali uzevši u obzir kršenja ljudskih prava koja provodi režim i žestoku netoleranciju prema kritikama: Saudijska Vlada je direktno odgovorna za nestanak i smrt Khashoggija.

A gdje je Saudijska Arabija krivac za pogreške, islam je odmah uz nju. Kolateralno impliciran i ukazan kao izvor zlih akcija Vlade države koju je javnost, od njenog nastanka kao suverene, pomazala kao živo otjelotvorenje vjere.

Ovo je, ponovo, bio slučaj i sa aferom Khashoggi. Nepoznata sudbina novinara, po mnogima jednog od najhrabrijih kritičara saudijskog režima, uplela je Islam u ovo u mislima mnogih. „Novo razmještanje orijentalističkih trupa“, kako je napisao pravnik Leti Volpp, izbilo je na površinu i skrenulo javni diskurs i dovelo do instant zaključaka kako sam Islam „nema toleranciju prema kritikama“, kako „ima otpor prema nezavisnim medijskim glasovima“ i kako „guši neposluh“.

Ove procjene vjere, potaknute djelovanjem saudijske države, obojile su rasprave o nestanku Khashoggija i predstavile Islam kao izvor saudijskog djelovanja. Međutim, ono što je najpodmuklije od ovih stereotipa je pretpostavka koja im je osnova: kako je sama Saudijska Arabija glavna manifestacija Islama i sve što ona radi predstavlja religiju.

Unosno kao nafta

Saudijska Arabija ne predstavlja Islam. Uprkos njenim najboljim naporima da se promovira i predstavi kao simbol i „centar Islama“, saudijska država predstavlja režim kojim upravlja očajna i oštra nekolicina, tačnije jedan – Mohammed bin Salman. Dom Medine i Meke, dva najsvetija mjesta u Islamu, režim koristi svoju ulogu čuvara ovih gradova kako bi povezao svoj legitimitet religijom, kao i funkciju čuvara vrata za 1,8 milijardi muslimana na svijetu koji su pozvani da dođu i obave svoje obavezno hodočašće u Meki. Biti dom ovim svetim mjestima jednako je unosno kao ogromne količine sirove nafte kako bi se zadržalo na vlasti, a vladajući monarsi, jedan za drugim, strateški prepliću odmjeravanje njihovih petrodolara sa promocijom vehabizma kako bi promovirali ideju da su Saudijska Arabija i Islam naizmjenična tijela.

Budimo jasni: dok većina ideja kako su Islam i Saudijska Arabija jedno potiče iz orijentalističkih ideja i prikazivanja saudijskih imama, šeikova i monarha kao samih prototipova Islama, sama Saudijska Arabija je veoma direktno radila na širenju te ideje i jačanju nje širom Bliskog istoka, država gdje su muslimani većina i na Zapadu. Zapravo, vehabijska misao je veoma netolerantna ka drugim islamskim tradicijama i sebe smatra kao jedinim autentičnim oblikom islamske prakse. Uz to, strateški savezi sa globalnim silama, ponajviše sa SAD-om, ohrabrili su saudijski režim da dalje proširi svoje pozicioniranje kao političkog predstavnika Islama. U dobru i, što je češća situacija poput afere Khashoggi, u zlu.

No, ona ne predstavlja Islam, ni prije, a naročito ni danas. Saudijska Arabija je samo jedna država koja njeguje oštru i primitivnu interpretaciju sunnitskog Islama – vehabizam. Ova tradicija se njeguje samo u državi sa 32 miliona ljudi i drugim državama gdje je saudijski režim proširio svoj utjecaj kroz direktni ekonomski i politički utjecaj, ili indirektno kroz širenje terorističkih mreža. Zapravo, Indonezija, Pakistan i Indija su dom daleko većih muslimanskih zajednica, a Nigerija ima 2,5 puta više muslimanskih žitelja od Saudijske Arabije. Mimo njenih duhovnih i demografskih nedostataka, muslimani širom svijeta počinju vidjeti Saudijsku Arabiju manu predstavljanja Islama i muslimana, a taj osjećaj je posebno jak u SAD-u.

Dvostruka nepravda

Kako bi se istakla snaga popularnog povezivanja Saudijske Arabije sa Islamom, uobičajeno je i za medijske natpise i obične ljude da povežu cijeli Islam sa nenormalnim tradicijom vehabizma smatrajući potonjeg kao zamjenu za vjeru koju čine veoma različite sekte, podsekte i različite škole misli. Ponovo, to je većinom dio djelovanja istaknutih orijentalista i modernih islamofoba, ali i ciljani plod djelovanja saudijske politike i propagande, propovijedanja i postavljanja. Saudijska Arabija, najviše, predstavlja izdvojeni i statični kanon vehabizma. No, dalje istraživanje saudijskih domaćih i stranih manevara čak ukazuje kako je ta pozicija zastarjela i otkriva kako režim u biti vodi ambicija prijestolonasljednika i figura u sjeni koje podržavaju njegov dolazak na vlast „po svaku cijenu“.

Khashoggi, koji predstavlja poštenje i nepristranost, hrabrost i mogućnost novinarske slobode u naciji koja je u potpuno lišena nje, ponudio je svijetu živi kontraprimjer šta znači biti Saudijac. On je bio ponosan i na svoju vjeru i nacionalno porijeklo; njegov rad i njegovo samo biće stajali su kao uvreda saudijskom režimu i njegovom nepredvidljivom čelniku, Mohammedu bin Salmanu.

Hrabro novinarstvo Khashoggija bilo je dijelom inspirirano u Islamu i njegovo miješanje u zle akcije saudijskog režima je dvostruka nepravda: prvo, zbog sjećanja na hrabrog novinara koji će poslije smrti biti simbol borbe za novinarsku slobodu koja se negira u potpunosti u Saudijskoj Arabiji; drugo prema globalnoj vjeri koja nema veze sa zlim akcijama saudijskog režima niti bilo koje druge države ili vlade koja je koristi za svoje svjetovne ciljeve.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.