Saudijski princ doputovao u Tunis, dočekali ga protesti

Očekuje se da će princ diskretno provesti nekoliko sati u Tunisu (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman doputovao je u Tunis, dok su stotine građana organizirale prve proteste u arapskom svijetu protiv njega nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Princ se u Tunisu suočava sa nečim što ne viđa često – bijesom javnosti, navodi AP.

Nekoliko sati uoči njegovog dolaska, više od 200 demonstranata osudilo je njegovu posjetu, drugog dana protesta u glavnom gradu Tunisa.

Uzvici “Tunis nije na prodaju” odjekivali su glavnom avenijom Tunisa na današnjem skupu aktivista, pri čemu su neki palili saudijsku zastavu, dok su drugi mahali testerama, prenosi američka agencija.

Na sjedištu novinarskog sindikata okačen je transparent sa likom princa koji je prikazan sa testerom kojom se režu kosti.

Turski zvaničnici i mediji su objavili da je Khashoggijevo tijelo bilo isječeno pilom za kosti.

U ponedjeljak se približno 200 demonstranata okupilo na istom mjestu sa porukom da princ nije dobrodošao u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Očekuje se da će princ diskretno provesti nekoliko sati u Tunisu, gdje se sastao sa predsjednikom u njegovoj rezidenciji na periferiji prijestolnice, navodi američka agencija.

Kabinet predsjednika saopćio je da ta zemlja osuđuje ubistvo novinara i želi punu istragu o tome, ali da ne želi da se to pitanje koristi za destabiliziranje Saudijske Arabije. 

Na turneji izvan zemlje prvi put otkako je Khashoggi ubijen, saudijski princ obilazi arapske saveznike prije nego što će, kasnije ove sedmice, prisustvovati samitu G20 u Argentini.

Turski zvaničnici tvrde da je Khashoggijevo tijelo raskomadano u saudijskoj ambasadi u Istanbulu prošlog mjeseca, dok saudijske vlasti za njegovo ubistvo krive niže rangirane zvaničnike za koje navode da su prekoračili svoja ovlaštenja.

Izvor: Agencije