Saudijski ministar: Rješenje krize ako se Katar vrati na ‘pravi put’

Šeik Abdullah prvi je visoki zvaničnik Katara koji je došao u Saudijsku Arabiju od nametanja blokade (Reuters)

Saudijski ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Assaf izjavio je u petak da je rješenje krize u Zaljevu moguće jedino ako se Doha vrati na “pravi put”, što govori da Kraljevina nije promijenila stav u vezi s blokadom Katara.

Assaf je tu izjavu izrekao tokom trodnevnog hitnog samita koji je ugostila Saudijska Arabija, na kojem učestvuje i katarski premijer Abdullah bin Nasser Al Thani.

Prisustvo Abdullaha u Meki predstavlja prvu posjetu jednog visokog katarskog zvaničnika Saudijskoj Arabiji otkad je ta zemlja, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, u junu 2017. nametnula Kataru blokadu, optužujući ga za “podršku terorizmu”, što Doha kategorički negira.

“Katar je učestvovao i na prethodnim samitima, tako da ovo nije ništa novo”, rekao je Assaf, upitan za prisustvo zvaničnika iz Dohe.

“Saudijski, kao i stav ostalih zemalja, jest da tražimo rješenje za probleme i krizu između tih država i Katara. Rješenje je moguće ako se Katar vrati na pravi put”, dodao je on.

Rukovanje s kraljem i princom

U jednom od rijetkih takvih gestova Abdullah se u Meki rukovao s kraljem Salmanom, nakon ohrabrenja od kuvajtskog emira Sabaha al-Ahmada al-Sabaha.

Dogodilo se i kratko rukovanje katarskog premijera i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana iako nije jasno jesu li izmijenili ijednu riječ.

Saudijska Arabija sazvala je hitne sastanke Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i Arapske lige na temu, kako su rekli, “rastućeg utjecaja Irana”.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani dobio je pozivnicu iz Saudijske Arabije, ali je u Meku doputovao premijer.

Ipak, njegovo prisustvo u Meki pokazalo je volju Katara za mirom u regiji.

“Katar je uvijek bio snažan zagovornik mira i podržavao je rješavanje nesuglasica dijalogom i posredovanjem”, napisao je politički analitičar Gulf Timesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije