Saudijski ministar: Bin Salman nema namjeru kupiti Manchester United

Mohammed bin Salman je u centru svjetske pažnje od 2. oktobra prošle godine, kada je ubijen novinar Jamal Khashoggi (Arhiva)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nema namjeru kupiti engleski fudbalski klub Manchester United, objavila je vlada, ali je i potvrdila da su s tim kolektivom obavljeni razgovori o sponzorstvu.

Britanski The Sun proteklog vikenda izvijestio je da je princ Mohammed spreman ponuditi oko četiri milijarde dolara za trotrukog evropskog prvaka.

Navodi se kako je saudijska kraljevska porodica, čije se bogatstvo procjenjuje na 970 milijardi eura, još protekle godine intenzivno pregovarala oko kupovine engleskog kluba, prenosi Bloomberg.

No, Turki al-Shabanah, saudijski ministrar za medije, distancirao je kraljevinu od te informacije.

U vlasništvu porodice Glazer

„Tekstovi u kojima se tvrdi da Mohammed bin Salman ima namjeru kupiti Manchester united su potpuno netačni“, napisao je al-Shabanah na Twitteru.

Saudijski prijestolonasljednik je u centru svjetske pažnje od 2. oktobra prošle godine, kada je u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubijen novinar Jamal Khashoggi, što je ugrozilo bliske odnose Uniteda i saudijskih vlasti.

Špekulacije o saudijskom interesu za Manchester United porasle su otkako je taj klub 2017. godine potpisao „strateško partnerstvo“ sa vrhovnim sportskim organom Saudijske Arabije.

United je trenutno u vlasništvu američke porodice Glazer, koja također posjeduje klub američkog fudbala Tampa Bay Buccaneers. Oni su klub, koji u vlasništvu ima 20 titula prvaka Engleske, kupili 2005. godine.

Al-Shabanah je u poruci dodao da je saudijski fond održao sastanak sa predstavnicima Uniteda da bi s njima razgovarao o „mogućnostima za sponzorstvo”, ali da nije postignut dogovor.

Klub nije komentarisao izvještaje.

Izvor: Agencije