Saudijski ljubitelji dronova moraju tražiti dozvolu nakon incidenta

Kralj Salman nije bio u svojoj palači u vrijeme subotnjeg incidenta

Zvaničnici u Rijadu pozvali su ljubitelje dronova da se registriraju kod vlasti prije nego što krenu s korištenjem tih letjelica, nakon što je dron igračka oboren u neposrednoj blizini kraljevske palače u glavnom gradu zemlje.

U subotu je objavljen vidiosnimak na kojem se vidi kako saudijske sigurnosne snage u žestokoj pucnjavi obaraju dron u blizini palače kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Policija u Rijadu objavila je da su sigurnosne snage odgovorile vatrom uočivši neregistrirani mali tip drona u blizini sigurnosne barikade u Khuzama naselju.

Nije jasno ko je upravljao napravom.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je kako je okvir za reguliranje upotrebe dronova u „finalnoj fazi“ izvjestila je novinska agencija SPA.

Napad iz oktobra 2017.

Zvaničnik je rekao da se očekuje od ljubitelja dronova da apliciraju za dobivanje dozvole koja će im regulirati „upotrebu dronova od strane policije u svrhu koju su tražili u njihovom komšiluku“.

Glasnogovornik je rekao da će mjere biti privremene i da će trajati do izdavanja regulacija.

Neimenovani visokopozicionirani saudijski zvaničnik kazao je za Reuters kako saudijski kralj Salman nije bio u palači za vrijeme incidenta.

„Kralj je bio na svojoj farmi u Diriyi“, istakao je on spomenuvši još jedan dio Rijada.

Oktobra 2017. naoružani napadač se dovezao na kapiju kraljevske palače u gradu Džedi i počeo pucati. Tada je ubio najmanje dva čuvara i ranio još trojicu prije nego su ga ubili.

Napadač, koji je bio identificiran kao 28-godišnji državljanin Saudijske Arabije Mansour al-Amri imao je pušku „kalašnjikov“ i tri molotovljeva koktela.

Izvor: Al Jazeera i agencije