Saudijski kralj se obratio Vijeću šure

Kralj Salman je tokom državne turneje pomilovao zatvorenike i objavio velike investicije u nove projekte (AP)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz danas je održao svoj godišnji govor na kraljevskom vijeću šure nakon što je obišao cijelu državu sa prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Obraćanje suverena dolazi u vrijeme kada su članovi američkog Kongresa ponovili pozive za osudu Kraljevstva nakon procjene Centralne obavještajne agencije (CIA) kako je prijestolonasljednik lično naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Palestinsko i sirijsko pitanje

Saudijski suveren je naveo kako njegovo kraljevstvo prolazi kroz razvojnu transformaciju na svim frontovima u sklopu projekta Vision 2030 i velike administrativne potrošnje.

Naveo je kako je od prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana zatražio da se fokusira na ljudske resurse i pripremi mlade za buduće poslove, te dodao kako će jedan od državnih prioriteta biti nastavak podrške privatnom sektoru.

Pohvalio je saudijsko sudstvo i tužiteljstvo zbog vršenja svoje dužnosti.

Kralj Salman je istakao kako je palestinsko pitanje „vrhunski prioritet za kraljevstvo“, te istakao podršku Saudijske Arabije UN-ovim naporima da se okonča rat u Jemenu. Pozvao je međunarodnu zajednicu da okonča iranski nuklearni i program balističkih projektila, kao i na političko rješenje rata u Siriji i omogućavanje povratka Sirijaca u svoje domove

Kralj je kazao kako njegova država sarađuje sa članicama OPEC-a i državama koje to nisu kako bi se ostvarila stabilnost naftnog tržišta.

“Kugla za rušenje”

„To svakako provjerava stav da je neprijatelj našeg neprijatelja naš prijatelj. Predsjednik mora poslušati šta mu naša obavještajna zajednica ima za reći“, kazao je zastupnik Adam Schiff, inače demokrata iz Californije i česti kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Senator Lindsey Graham, Trumpov saveznik, kazao je kako je MBS „kugla za rušenje“ u odnosima Washingtona i Rijada.

„Mrzim što moram ovo kazati jer sam polagao mnogo nade da će biti reformator koga Saudijska Arabija treba, ali ta priča je gotova što se tiče Lindseyja Grahama“, istakao je ovaj republikanac iz Južne Caroline.

Izvor: Al Jazeera