Saudijski kralj primio Al-Sisija

Rijad je dosad Kairo pomogao milijardama dolara (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi u posjeti je Saudijskoj Arabiji. S kraljem Salmanom je razgovarao o sigurnosnom stanju u regiji, s posebnim osvrtom na pitanja u vezi s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) i situacijom u Jemenu. 

Posjeta se događa uoči konferencije o pomoći posrnuloj egipatskoj privredi te ima i ekonomsku dimenziju.

Rijad je dosad Kairo pomogao milijardama dolara, a Saudijska Arabija je među prvima pozdravila svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija.

Mogućnost balansiranja utjecaja Irana

Khalid Batafri, kolumnista saudijskih novina Saudijski glasnik, smatra kako je posjeta predsjednika Sisija mogućnost da se izbalansira rastući utjecaj Irana na Bliskom istoku. 

”Trebao nam je Egipat. Egipat je bio odsutan sa scene već nekoliko godina i to je Iranu, zaista, pružilo novu ulogu u regiji. Povratak Egipta, ali nadamo se i Turske, u to savezništvo, pomoći će u balansiranju odnosa u regiji, pogotovo sa Iranom. Možda nije slučajnost da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upravo u posjeti Saudijskoj Arabiji.

Nadamo se da će nešto pozitivno proizići iz ove slučajnosti, ako je tako možemo nazvati. Možda bi susret te dvojice vođa mogao riješiti neka pitanja, poput pitanja Muslimanske braće. Nadamo se da će se Katar pridružiti tome“, rekao je Batafri za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera