Saudijski kralj pozvao katarskog emira na samit GCC-a

Poziv za samit katarskom emiru uručen je tijekom sastanka šefa diplomatije Katara sa generalnim sekretarom GCC (EPA)

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani primio je pozivnicu od saudijskog kralja Salmana da prisustvuje hitnom samitu Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) 30 maja, saopštilo je katarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani poruku je primio tokom sastanka sa generalnim sekretarom GCC-a Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem u Dohi.

U junu 2017. godine Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su veze sa Katarom i nametnuli blokadu na kopnu, moru i u vazduhu u Golfskom zalivu.

Četvorka je optužila Dohu da podržava terorizam i zabranjene opozicione političke organizacije, poput Muslimanske braće.

Katar je više puta odbacio ove optužbe kao neutemeljene.

Ranije ovog meseca, kralj Salman je predložio održavanje dva samita u Meki krajem maja, radi diskusije o nedavnim “agresijama i njihovim posledicama” u regionu, prenela je saudijska državna agencija.

Napadi na naftne izvore i tankere

Ova objava usledila je nakon napada dronovima na naftne izvore u Saudijskoj Arabiji, kao i napada na četiri broda na obalama Ujedinjenih Arapskih Emirata , od kojih su dva tankera pripadala Saudijskoj Arabiji.

Rijad je optužio Iran da je naredio napade dronovima, za koje su odgovornost preuzeli pripadnici pobunjenika Husi iz Jemena.

Teheran je negirao da stoji iza napada, dok je visoki iranski vojni zvaničnik izjavio da Iran ne želi rat.

Saudijska Arabija saopštila je u nedelju da je oborila dron opremljen eksplozivom, koji su Husi poslali da napadne aerodrom u toj kraljevini, u blizini južne granice sa Jemenom.

Lider Husija rekao je da su nastavili sa napadima bespilotnim letelicama duboko u teritoriji Saudijske Arabije, kao odgovor na odbacivanje “mirovnih inicijativa”.

Tenzije u Golfskom zalivu eskalirale su početkom maja nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da pošalju nosače aviona i bombardere B52 u taj region kao odgovor na ono što lideri u Vašingtonu naziivaju neminovnim planovima Irana da napadne američku imovinu.

Nikakvi dokazi nisu pruženi o postojanju tog navodnog plana.

Vašington je saopštio da su poslednja pojačanja snaga usledila kao odgovor na kampanju nedavnih napada, uključujući i raketu koja je lansirana u Zelenoj zoni Bagdada, eksplozivne maprave koje su oštetile četiri tankera u Zalivu i napade dronovima na saudijske naftne stanice.

Izvor: Al Jazeera i agencije