Saudijski kralj oštro napao Iran u Vijeću za saradnju u Zaljevu

Islamski svijet podijeljen je više nego ikad, piše 'Bloomberg' (EPA)

Saudijski kralj Salman oštro je kritizirao Iran pred svojim kolegama u Vijeću za saradnju u Zaljevu koji su se u noći na petak sastali u Saudijskeoj Arabiji.

Sabotaža brodova na ulazu u Zaljev, napadi na saudijska naftna postrojenja, upletanje u poslove susjeda i prijetnja opskrbi svjetskog tržišta naftom – sve je te pritužbe saudijski kralj, vladar sunitske monarhije, iznio na račun svog velikog šiitskog suparnika Irana, prenijela je Hina.

Ujedno je pozvao partnere u Vijeću za saradnju u Zaljevu (CCG) da se zajedno, uprkos podjelama, suprotstave „zločinačkom djelovanju“ Irana.

„Izostanak odlučne i zastrašujuće reakcije na sabotažu Irana u regiji potaknuo ga je da nastavi, pa i pojača takve čine kojima danas svjedočimo“, ocijenio je saudijski kralj.

‘Agresija na međunarodnu sigurnost’

„Nedavni kriminalni čini nas obvezuju da ozbiljno djelujemo kako bismo sačuvali sigurnost i stečevine CCG-a“, istaknuo je.

Saudijski kralj nije birao riječi govoreći o Iranu premda sve dosad nije htio otvoreno optužiti Iran za nedavne izgrede zbog kojih je porasla napetost u Zaljevu.

Rjad je ipak optužio pobunjene jemenske Huse da su djelovali „po iranskoj naredbi“ kada su bespilotnim letjelicama gađali pumpne stanice naftovoda koji saudijski istok povezuje sa zapadom.

Ti su pobunjenici, koje podupire Iran, preuzeli su odgovornost za taj napad.

„Radi se o čistoj agresiji na našu stabilnost i međunarodnu sigurnost“, rekao je kralj Salman.

I Ujedinjeni Arapski Emirati, saveznik Rijada, zauzeli su oprezno stajalište rekavši da čekaju nalaz istrage o sabotaži četiri broda u blizini njezinih teritorijalnih voda pa će se onda izjasniti.

Iran: Beznadežni napori da se regija mobilizira protiv Teherana

Nakon ovog summita CCG-a treba se održati i samit Arapske lige a dan poslije i samit zemalja Organizacije za islamsku suradnju (OIC). 

Ta tri susreta Meki, gradu koji je središte islama a održavaju se na kraju ramazana, organizirana su na prijedlog Rijada koji želi zbiti redove u pružanju otpora Iranu.

Iran je optužbe sa arapskog samita nazvao „neosnovanim“, napominjući da se Saudijska Arabija pridružila Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu u ‘beznadežnim’ naporima da se regija mobilizira protiv Teherana, izvijestili su državni mediji.

„Portparol Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi odbacio je neosnovane optužbe čelnika pojedinih arapskih država i rekao: ‘Vidimo da Saudijska Arabija ulaže napore u mobilizaciji regionalnog mišljenja kao dijela beznadežnog procesa koji Amerika i cionistički režim vode protiv Irana“, izvijesila je iranska državna agencija IRNA.

Izvor: Agencije