Saudijski kralj krivi Iran za ‘haos’

Saudijski suveren je kazao kako je vrijeme da se zaustavi 'haos i razaranje' koje potiče Iran (Reuters)

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz al-Saud oštro je u srijedu govorio protiv neprijatelja kraljevstva, kazavši kako Iran nije uspio raketnim i napadima bespilotnim letjelicama obustaviti ekonomski razvoj njegove države i ponovio kako Rijad neće oklijevati da se brani.

U godišnjem obraćanju Vijeću šure, on je u osmominutnom govoru naveo kako međunarodna zajednica mora zaustaviti nuklearni i program razvoja balističkih raketa Teherana, kao i njegovo djelovanje u regiji, prenosi Reuters.

Saudijski suveren je kazao kako je vrijeme da se zaustavi “haos i razaranje” koje potiče Iran.

‘Destruktivno razmišljanje Teherana’

“Iako je kraljevstvo bilo meta napada 286 balističkih raketa i 289 dronova, na načine koji nisu viđeni ni u jednoj drugoj državi, to nije utjecalo na razvojne procese kraljevstva, niti na živote njegovih državljana i stanovnika”, rekao je on članovima Vijeća šure, članovima kraljevske porodice i stranim diplomatama.

“Nadamo se kako će iranski režim odabrati stranu razuma i shvatiti kako nema načina da prevaziđe svoju međunarodni stav koji odbacuje njegove prakse bez da napusti svoje ekspanzionističko i destruktivno razmišljanje koje nanosi štetu njegovom narodu.”

Kralj Salman je, također, naveo kako naftna politika države, najvećeg izvoznika nafte na svijetu, za cilj ima stvaranje stabilnog tržišta.

On je pohvalio sposobnost državnog naftnog diva Aramco na brzom povratku produkcije, nakon napada na njegove pogone u septembru, kada je bilo prekinuto pet posto svjetskog dotoka nafte.

Deseci hiljada žrtava u Jemenu

Saudijski lider je naveo kako je odgovor Aramca dokazao sposobnost kraljevstva da ispuni svjetsku potražnju i pohvalio prvu javnu ponudu dionica kompanije, koja je počela ove sedmice, kazavši kako će to privući strane investicije i stvoriti hiljade radnih mjesta.

Saudijska Arabija (suniti) i Iran (šiiti) vode višedesetljetnu borbu za utjecaj širom regije, podržavajući suprotstavljene strane u sukobima od Sirije do Jemena, navodi Reuters.

Tenzije su pojačane nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz historijskog sporazuma s Iranom i drugim svjetskim silama i vratio sankcije Iranu.

Washington i Rijad krive Iran za septembarske napade i one prije njih na naftne tankere u Zaljevu, što Teheran odbacuje i negira.

U Jemenu, gdje Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju protiv iranskih saveznika Husa u petogodišnjem ratu, koji je odnio desetke hiljada života, kralj Salman kaže kako kraljevstvo traži političko rješenje.

Ni riječi o palestinskom pitanju

Iako je ponovio dugoročnu podršku dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, kralj Saudijske Arabije nije komentirao raniju američku odluku da izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali više ne tretira kao nezakonita.

Također, nije govorio ni o dvoipogodišnjem bojkotu susjednog Katar, koji u blokadi drže Saudijska Arabija i druge arapske države, iako postoje špekulacije o potencijalnom ublažavanju stanja.

Kralj Salman je još kazao kako će predsjedavanje Saudijske Arabije grupom G20, koje počinje narednog mjeseca, dokaz važnosti koju Saudijska Arabija ima u globalnoj ekonomiji.

Izvor: Agencije