Saudijski kralj kritikovao Trumpovu odluku o Jerusalemu

Kraljevina traži političko rješenje za regionalne krize, prvenstveno za palestinsko pitanje i povrat legitimnih prava palestinskog naroda (AP)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud ponovio je posvećenost tog kraljevstva palestinskoj državi s Istočnim Jerusalemom kao njegovom prijestonicom.

“Palestinci imaju pravo da Istočni Jerusalem, koji su anektirali Izraelci, bude njihov glavni grad”, kazao je Salman u srijedu kao odgovor na odluku Sjedinjenih Američkih Država da priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela i presele svoju ambasadu u taj grad.

Njegovo obraćanje kraljevskom vijeću Šuri (Savjetodavnom vijeću) prenošeno je na TV-u, a napravljeno je u vrijeme kad je najveće panislamsko tijelo, Organizacija islamske saradnje, održalo vanredno zasjedanje u turskom Istanbulu kako bi se dogovorio potez nakon odluke američkog čelnika Donalda Trumpa o Jerusalemu.

Na samitu OIC-a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je svijet da prizna Istočni Jerusalem kao “glavni grad Palestine”, dok je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao da neće biti mira na Bliskom istoku dok svijet ne napravi taj potez.

Odbacivanja prava Palestinaca

Saudijska Arabija, u kojoj se nalazi sekretarijat OIC-a, na samit je poslala samo zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova.

“Kraljevina traži političko rješenje za regionalne krize, prvenstveno za palestinsko pitanje i povrat legitimnih prava palestinskog naroda, uključujući pravo na nezavisnu državu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom”, kazao je Salman.

On je za odluku Trumpa kazao da “predstavlja ekstremnu pristranost protiv prava palestinskog naroda u Jerusalemu zagarantovanih međunarodnim rezolucijama”.

“Ponavljam osude Kraljevine i žaljenje zbog američke odluke o Jerusalemu jer su time odbačena historijska prava palestinskog naroda u Jerusalemu”, dodao je on.

Izvor: Al Jazeera