Saudijski konzul u Istanbulu napustio Tursku

Al-Otaibi je otputovao komercijalnim letom saudijske kompanije u Rijad (EPA)

Saudijski generalni konzul Mohamad al-Otaibi napustio je Istanbul u utorak, nekoliko sati uoči najavljenog pretraživanja njegove rezidencije, javlja Reuters.

Mohamad al-Otaibi napustio je Tursku samo sat vremena prije nego su turske vlasti počele pretraživati njegovu rezidenciju, u okviru istrage o nestalom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju.

Al-Otaibi je otputovao komercijalnim letom saudijske kompanije u Rijad.

Sat vremena nakon toga turska je policija ušla u njegovu rezidenciju u Istanbulu.

Turske i saudijske vlasti prije toga su u noći na utorak izvršile višesatnu istragu u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Pretraga konzulata i rezidencije

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Američke Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke Bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izhodio dokumente za vjenčanje.

Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci snažno odbacuju.

Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu najavio je ranije da će policija ponovno pretražiti konzulat, kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i više vozila.

Izvor: Agencije