Saudijski ekonomista kritikovao Aramco, pa optužen za izdaju

Al-Zamil je u pritvoru od septembra 2017. godine (AP)

Državni tužitelj Saudijske Arabije optužio je istaknutog ekonomistu, koji je kritikovao vladin plan da privatizira naftnu kompaniju kraljevstva Aramco za izdaju, kažu lokalni mediji i aktiviste.

Optužbe protiv ovog čovjeka, koji nije identifikovan, uključuju pridruživanje zabranjenoj Muslimanskoj braći, komuniciranje sa susjednim Katarom, kao i poticanje protesta i nemira u Kraljevstvu.

Šef ALQST-a, saudijske grupe za ljudska prava iz Londona, potvrdio je za Al Jazeeru optužbe i otkrio je identitet biznismena.

„Mislili su na Essama al-Zamila“,“ rekao je Al Jazeeri Yahya Assiri, šef ALQST-a i blizak prijatelj al-Zamila.

Saudijski vladin medijski ured nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar kada im ga je zatražila novinska agencija Reuters.

Vrijednost 2.000 milijardi dolara

Al-Zamil je u pritvoru od septembra 2017. zajedno sa desetinama intelektualaca i klerika u vladinom slamanju potencijalnih protivnika prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, čiji je ambiciozni program ekonomskih reformi usmjeren na prodaju do pet posto Aramca, kompanije u državnom vlasništvu, izvijestio je Reuters.

U nizu postova na društvenim medijima prije hapšenja, al-Zamil je rekao da je vrijednost Aramca od 2.000 milijardi dolara, kako je rekao Mohammed bin Salman, što zahtijeva od vlasti da uključe rezerve nafte ove kompanije u prodaju.

Reuters je izvijestio u avgustu da je vlada opozvala planove za inicijalnu javnu ponudu i raspustila finansijske savjetnike koji su radili na onome što je označeno kao najveća fluktuacija dionica u historiji.

Saudijske vlasti su također, u antikorupcijskoj kampanji u novembru prošle godine, uhapsile desetine vrhunskih biznismena i zvaničnika, iako je većina kasnije puštena nakon dostizanja finansijskih sporazuma.

Saudijski milijarder biznismen princ Alwaleed bin Talal bio je među uhapšenima, a pušten je nakon više od dva mjeseca pritvora zbog navoda o korupciji.

Optužbe protiv Al-Zamila, prema vodećem saudijskom dnevnom listu Okaz, uključuju davanje stranim diplomatama „informacija i analize o kraljevstvu“ bez informisanja vlasti i dobivanja dozvole.

Optužba o komuniciranju sa „elementom katarskog režima“ dolazi usred trenutne diplomatske krize u regiji.

Hapšenja aktivistica

U junu prošle godine, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat presjekli su diplomatske i trgovinske veze sa Katarom, optuživši ih da podstiču „terorizam“ – što je navod koji Doha opovrgava.

Ovaj potez dolazi u vrijeme kada Mohammed bin Salman traži način da predstavi svoju vladu kao reformističku.

U proteklih nekoliko mjeseci, vlasti su uhapsile desetak aktivistica za prava žena. Većina je vodila kampanju za pravo da voze automobil i da se okonča sistem muškog pokroviteljstva, koji zahtijeva da žene dobiju pristanak muškog rođaka za glavne odluke.

U toku godine Mohammed bin Salman je okončao višedecenijsku zabranu ženama da voze i dozvolio je ženama da prisustvuju koncertima i fudbalskim utakmicama.

Grupe za ljudska prava su s dobrodošlicom dočekale neke od ovih odluka ali su pozvale na sveobuhvatnije promjene u kraljevskom „sistemu pokroviteljstva“, koji Human Rights Watch opisuje kao glavnu prepreku realizaciji ženskih prava.

Izvor: Al Jazeera