Saudijski akademik brani Trumpovu odluku o Jerusalemu

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim dijelom Jerusalema tokom rata 1967. i cijeli grad smatra nepodijeljenim glavnim gradom, što međunarodna zajednica ne priznaje (EPA)

Saudijski akademik Abdulhameed Hakeem brani kontroverznu odluku Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem za izraelsku prijestonicu i poziva Arape da “prihvate” izraelsko svojatanje svetog grada, prenose mediji.

Hakeem, šef Bliskoistočnog centra za strateške i pravne studije u saudijskoj Džedi, govorio je na TV-kanalu Al-Hurra, koji ima sjedište u SAD-u, a emituje program na arapskom jeziku.

“Odluka će izazvati pozitivan šok u pokretanju mirne vode pregovora. Mi, kao Arapi, moramo doći do razumijevanja s drugom stranom i znati njihove zahtjeve, tako da možemo uspjeti u mirovnim pregovorima”, istakao je.

Njegovi komentari uslijedili su nakon ranije odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD prekine međunarodni konsenzus i izmjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Vjerski simbol

Saudijski kraljevski dvor osudio je Trumpovu objavu kao “nepravednu i neodgovornu”, ali je otad prestao s kritikama. To je dovelo do mnogih pitanja na temu koji je sada stav Rijada u vezi s time.

“Moramo prihvatiti i shvatiti da je Jerusalem vjerski simbol za Jevreje i da im je jednako svet kao Meka i Medina za muslimane. Arapski mentalitet mora se osloboditi od naslijeđa Gamala Abdela Nassera i političkog islama i sunita i šiita, a koje je uspostavilo čisto političke interese, kulturu mržnje Jevreja i negiranja njihovih historijskih prava u regiji”, rekao je Hakeem.

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim dijelom Jerusalema tokom rata 1967. i cijeli grad smatra nepodijeljenim glavnim gradom, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Palestinci za Istočni Jerusalem kažu da je to prijestonica njihove buduće države, u skladu sa Sporazumom iz Osla 1993, no Trumpova odluka stavlja to u veliku opasnost.

Izvor: Agencije