Oglasi

Saudijske vlasti zatvorile Twitter profil imama iz Meke

Saud al-Shuraim je objavio komentare o političkim i društvenim problemima u ovom bliskoistočnom kraljevstvu.
imam je na Twitteru kritizirao i ono što on smatra prekršajima islamskog učenjaArhiva - Ilustracija

Vlasti Saudijske Arabije blokirale su u petak profil na Twitteru šeika Sauda al-Shuraima, jednog od imama Velike džamije u Meki, javlja portal AlKhaleejonline.com.

Shuraim je objavio komentare o političkim i društvenim problemima u ovom bliskoistočnom kraljevstvu te kritizirao ono što on smatra prekršajima islamskog učenja.

Imam je rođen 1964. godine u Rijadu.

Radio je na nekoliko visokih akademskih pozicija, među kojima su dekan i specijalistički profesor na Univerzitetu Umm Al-Qura u Meki.

Lojalni imam Rahman al-Sudais

Također je sudija na Visokom sudu u svetom muslimanskom gradu.

Njegov kolega imam Velike džamije, u kojoj se nalazi Kaba, je šeik Abdul Rahman al-Sudais, koji je lojalan politikama saudijske kraljevske porodice.

Dok Shuraima hvale muslimani, kako u ovom kraljevstvu, tako i van njega, zbog njegovih hrabrih stavova, Sudais je na udaru kritika zbog "slijepe" podrške vladajućoj Kući Sauda, za koju mnogi smatraju da nije u skladu s vjerom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.