Saudijske vlasti uhapsile više od 200 osoba zbog ‘nepriličnosti’

Zvanični Rijad je u septembru, kada je najavio i izdavanje turističkih viza, objavio kako će kažnjavati one koji krše javni red (EPA)

Više od 200 osoba uhapšeno je proteklih dana u Saudijskoj Arabiji zbog „nepriličnosti“ i „uznemiravanja“, tokom prve akcije te vrste nakon ublažavanja društvenih normi u ovoj konzervativnoj kraljevini, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Proteklih dana je približno 120 muškaraca i žena uhapšeno zbog „nepriličnog odijevanja“, objavila je rijadska policija u nizu objava na Twitteru, te dodala kako je uhapšenim izrečena kazna, no ne otkrivši kakva.

Uhapšeno je i 88 drugih osoba zbog „uznemiravanja“.

Ovo je prva takva kampanja otkad je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman počeo ublažavati konzervativne zakone u državi koja se pokušava otvoriti zapadu. 

Bin Salman je ponovo otvorio kina, dopustio ženama da voze i da se organiziraju koncerti i sportska događanja. To su pozdravili brojni Saudijci od kojih su dvije trećine mlađi od 30 godina. 

Smjernice o javnom moralu

No, Rijad je u septembru, kada je najavio i izdavanje turističkih viza, objavio kako će kažnjavati one koji krše javni red.

Na stranici turističke uprave na engleskom jeziku navodi se kako se treba izbjegavati neprilična odjeća i iskazivanje ljubavnih sklonosti u javnosti. Žene moraju „prekriti svoja ramena i koljena“.

Smjernice o javnom moralu koje je Vlada prvi put odobrila u aprilu smatrale su se nejasnima i izazvale su zabrinutost jer se mogu različito tumačiti.

Također su potaknuli strah o povratku vjerske policije koja je nadzirala stanovnike u javnosti, o poštivanju islamskog kodeksa i obavezi zatvaranja trgovina tokom molitvi.

No ovlasti agenata, koji su prethodno izazivali strah građana, ipak su smanjene i trenutno nisu vidljive, dodaju agencije.

Izvor: Agencije