Saudijske snage priznale napad u kojem su stradali civili

U napadu na četvrt Faj Attan u glavnom gradu Sani poginulo najmanje 12 osoba, među kojima šestero djece (EPA)

Arapska vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija priznala je da je u petak u ranim jutarnjim satima izvela napad na glavni jemenski grad što je rezultiralo civilnim žrtvama te za incident okrivljuje “tehničku pogrešku”. 

U napadu na četvrt Faj Attan u glavnom gradu Sani pogođena je nenaseljena zgrada, zbog koje se urušio cijeli susjedni blok sa stanovima, pri čemu je poginulo najmanje 12 osoba, među kojima šestero djece. 

Glasnogovornik koalicijskih snaga pukovnik Turki al Maliki kazao je da se radilo o “legitimnom vojnom cilju”, odnosno zgradi u kojoj su Husiji imali komandni centar. Optužio je njihove borce da koriste civile kao ljudski štit. 

“Razlog nenamjerne nesreće bila je tehnička pogreška, a sporna kuća nije bila direktno gađana”, stoji u saopćenju koje prenosi saudijska državna novinska agencija SPA. 

‘Zgrada nije bila vojni cilj’

Maliki je kazao da je koalicija “izrazila žaljenje zbog nanošenja kolateralne štete civilima”, ali nije precizirao koliko je mrtvih. 

Visoki zvaničnik ICRC-a u petak je posjetio mjesto napada te kazao da “po onome što se vidi, zgrada nije bila vojni cilj”. 

Civili plaćaju golem danak u ratu u Jemenu u kojem se snage jemenskog predsjednika Abda Rabba Mansoura Hadija uz podršku arapske koalicije bore protiv Husija. Pobunjeni Husi odani su bivšem predsjedniku Ali Abdulahu Salehu.

Izvor: Agencije