Saudijske sestre iz Gruzije mole za pomoć UNHCR-a

Sestre Maha i Waha al-Subaie tvrde da su njihov otac i braća doputovali u Gruziju da ih traže (Screenshot)

Saudijske sestre koje traže azil u potrazi za boljim životom, objavile su da su nakon napuštanja svoje zemlje „zarobljene“ u Gruziji, u novom slučaju bijega iz ultrakonzervativne kraljevine praćenog apelima za pomoć na društvenim mrežama.

Koristeći novootvoreni račun na Twitteru pod nazivom „GeorgiaSisters“, one su se identificirale kao 28-godišnja Maha al-Subaie i 25-godišnja Wafa al-Subaie.

U video-poruci koju su obavile na Twitteru, Maha je poslala poziv u pomoć.

„Trebamo vašu zaštitu. Želimo zemlju u kojoj ćemo biti dobrodošle i koja će štititi naša prava“, navela je ona.

Sestre tvrde da su „pobjegle od porodičnog ugnjetavanja, jer su zakoni u Saudijskoj Arabiji previše blagi da ih zaštite“, te da su u opasnost.

Također, one tvrde da su njihov otac i braća doputovali u Gruziju da ih traže.

Na Twitteru su postavile svoju fotografiju, da ih se, „ako se nešto desi, ljudi sjećaju“.

Raniji slučajevi bijega 

One traže zaštitu od Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda UNHCR i tvrde da im je Saudijska Arabija poništila pasoše, zbog čega ne mogu ići nigdje iz Gruzije.

Prošlog mjeseca, dvije saudijske sestre dobile su vize za hitne slučajeve, nakon što su se mjesecima krile u Hong Kongu, objavio je njihov advokat.

Dvije mlade žene, pod izmišljenim imenima Reem i Rawan, iz Hong Konga su upućene u drugu državu u kojoj će imati prebivalište, ali nije objavljeno kojoj.

Njihov advokat kazao je da njih dvije počinju nove živote, kao mlade i slobodne žene.

Amnesty International navodi da su dvije sestre napustile dom jer su ih vrijeđali muški članovi porodice. One su tvrdile da su pobjegle od porodice dok su bili na odmoru u Šri Lanki, s namjerom da traže azil u Australiji, ali u Hong Kongu su ih presreli saudijski zvaničnici, zbog čega su se krile.

U januaru, 18-godišnja Saudijka Rahaf al-Qunun dobila je azil u Kanadi, nakon što je koristeći Twitter izazvala veliku pažnju svijeta.

Izvor: Agencije