Saudijske sestre Appleu i Googleu: Uklonite nehumanu žensku aplikaciju

Sestre Subaie su ukrale očev telefon kako bi sebi omogućile dozvolu za putovanje u Istanbul (Arhiva)

Saudijske sestre koje su pobjegle iz svoje zemlje pozvale su Apple i Google da povuku “nehumanu” aplikaciju koja muškarcima omogućava da motre i kontroliraju putovanja ženskih članova svoje porodice, jer su one pomogle hvatanju djevojaka koje njihovi muški rođaci zlostavljaju.

Maha i Waha al-Subaie, koje su, nakon bijega iz Saudijske Arabije, u Gruziji zatražile azil, kažu da je aplikacija Absher, koju koriste vlasti kraljevine, loša po žene, jer podržava strogi saudijski sistem muških staratelja.

“Ona daje kontrolu muškarcima nad ženama. Moraju je ukloniti”, rekla je Wafa, aludirajući na tehnološke gigante Apple i Google.

Dozvola za rad, udaju i putovanje

Absher, koji je dostupan na saudijskim verzijama Googlevih i Appleovih prodavnica na pametnim telefonima i tabletima, omogućava muškarcima da podnose ili ukidaju dozvole za putovanja ženskih članova porodice u inostranstvo, kao i da dobijaju obavijesti preko SMS poruka o tome da su koristile svoje pasoše.

Nijedna od dvije kompanije nije bila dostupna za komentar.

Appleov izvršni direktor Tim Cook u februaru je izjavio da nije čuo za Absher, ali je obećao da će “vidjeti o čemu se radi”.

Absher je alat koji je razvilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije i omogućava Saudijcima pristup širokom spektru vladinih usluga, kao što su produženje važnosti pasoša, dogovaranje sastanaka i praćenje prekršaja u saobraćaju.

U Appleovoj prodavnici izlistan je kao “alat za produktivnost”.

Saudijske žene moraju imati dozvolu od muških rođaka da bi radile, udale se i putovale.

‘Teška pitanja’ za tehnološke gigante

Taj sistem je, nakon nedavnih slučajeva bijega žena iz države, postao meta kritika.

Sestre Subaie, koje su ukrale očev telefon kako bi dobile dozvolu za putovanje u Istanbul, rekle su da znaju za mnogo ostalih mladih žena koje žele pobjeći od svojih porodica.

Dvije kompanije mogle bi promijeniti situaciju ukoliko uklone Absher iz svojih online prodavnica ili insistiraju da se ženama omogući samostalna organizacija putovanja, što bi se kosilo sa strogim saudijskim sistemom.

“Ukoliko uklone aplikaciju, možda će Saudijska vlada učiniti nešto”, rekla je Wafa u intervjuu za Thomson Reuters Foundation.

Apel sestara nadovezao se na sve glasnije pozive grupa za ljudska prava, diplomata u američkih i evropskih političara da se aplikacija ukloni.

Šefica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je da je gigantima iz Silikonske doline postavila “teška pitanja” u vezi “prijetnji” koje uzrokuju aplikacije poput Abshera, koja omogućava muškarcima da prate svoje ženske rođake.

Princ pokrenuo reforme, ali…

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo je reforme u zemlji, poput podizanja zabrane ženama da voze automobile, a prošle godine je nagovijestio da je zagovornik ukidanja sistema muških staratelja, ali na tome je ostalo.

Zapadne kritike na račun Saudijske Arabije pojačane su nakon početka suđenja za 11 aktivistkinja, koje su prošlog mjeseca objavile da su u pritvoru bile mučene pod optužbama koje se tiču njihovih aktivnosti po pitanju ljudskih prava i kontakata s inostranim novinarima i diplomatama.

Saudijska tinejdžerka postala je globalna tema nakon što je zatražila azil u Kanadi, nakon što se u januaru ove godine skrivala od porodice u hotelu na aerodromu u Tajlandu, a nakon toga dvije saudijske sestre, koje su mjesecima bile u bjekstvu u Hong Kongu, u martu su dobile dozvolu da otputuju u treću zemlju.

Izvor: Agencije